Hlavní obsah

Hladovka před Úřadem vlády zabírá, Jurečka nechá prověřit penze chartistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Disident a zakladatel knihovny tuzemského samizdatu Libri prohibiti Jiří Gruntorád se rozhodl kvůli neřešení problému nízkých penzí lidí, kteří se aktivně vymezovali vůči komunistickému režimu, zahájit hladovku před budovou vlády. V sobotu o tom informoval Spolek Šalamoun. Jednasedmdesátiletý Gruntorád se domáhá odchodu ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL). Ten v reakci oznámil, že nechá žádosti o důchod signatářů Charty 77 prošetřit.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Jiří Gruntorád, ředitel a zakladatel Libri prohibiti

Článek

Gruntorád, který je mimo jiné signatářem Charty 77 a za minulého režimu byl dvakrát vězněn, spolu s dalšími lidmi dlouhodobě upozorňuje na to, že stát neřeší situaci, kdy lidé, které komunistický režim perzekvoval, jsou nyní trestáni znovu, protože nesplňují nároky na alespoň průměrný důchod.

Důvodem je to, že mnozí byli vězněni, přinuceni emigrovat, případně mohli vykonávat pouze nekvalifikované práce, což se následně promítlo do výše jejich penzí. Ne všichni přitom mohli získat příplatek k důchodu určený pro odbojáře.

„Není přece jejich vina, že před svým nuceným odjezdem do exilu nemohli být zaměstnáni podle své reálné kvalifikace a i z podřadných zaměstnání, která mohli vykonávat, byli vyhazováni, ani to, že nuceně strávili dlouhé roky v exilu,“ popsal Gruntorád problém nízkých penzí.

Postoj státní správy dokumentoval na případu Karla „Charlieho“ Soukupa, jenž požádal o zmírnění tvrdosti zákona, které Jurečka nevyhověl.

V sobotu ministr oznámil, že nařídí nové prošetření. „Česká správa sociálního zabezpečení znovu prověří veškeré informace týkající se jeho nároku na důchod ze zahraničí i v České republice. Karel Soukup i ostatní signatáři Charty 77 musí mít s ohledem na svoji činnost v rámci odboje proti komunistickému režimu zabezpečen důstojný důchod,“ uvedl ministr, který trvá na tom, že Soukup má přiznán nárok na důchod ze zahraničí, kde dlouhou dobu pracoval.

„Chci zjistit, proč mu nechodí,“ uvedl na síti X.

Gruntorát při zahájení svého protestu avizoval, že chce dosáhnout Jurečkova konce v čele resortu .„Myslím, že požadavek na odstoupení Mariana Jurečky z funkce ministra je přiměřený situaci, a pokud je schopen reflektovat své počínání, vyhoví mi. Samozřejmě mi nebude vadit, když ho předseda vlády z funkce odvolá. Je to koneckonců v zájmu této vlády i této země,“ dodal Gruntorád. Není jasné, zda jej nynější kroky ministra uspokojí.

Po zásahu Nejvyššího soudu se znovu otvírá kauza šikany disidentů

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám