Hlavní obsah

Úslava v Plzenci ukrývala 1000 let starou kánoi

Novinky, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STARÝ PLZENEC

Přibližně tisíc let starou a možná ještě starší dlabanou dřevěnou kánoi objevili archeologové v korytě řeky Úslavy ve Starém Plzenci v okrese Plzeň-jih. Monoxyl z dubového dřeva je téměř čtyři metry dlouhý a sedmdesát centimetrů široký. Část lodi vyčnívá nad hladinu a v úterý by měl unikátní nález z vody vyzvednout jeřáb.

Foto: archiv Miss Junior

Dvacetiletá Zuzana Doležalová reprezentuje Plzeňský kraj.

Článek

"Loď se zachovala stovky let díky tomu, že byla chráněna bahenními a říčními sedimenty a neměl k ní přístup vzduch. Po povodních se zřejmě dno hnulo a loď se uvolnila," řekl archeolog Petr Kočár ze Západočeského institutu pro ochranu a dokumentaci památek v Plzni.

Tyto lodě měly podle Kočára v minulosti široké využití. "Lidé je používali k rybolovu nebo k převozu různého zboží," vysvětlil Kočár. Právě Starý Plzenec byl před tisícovkou let v největším rozkvětu. "Loď se rámci finančních možností se budeme snažit zrestaurovat," upřesnil Kočár.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám