Hlavní obsah

Vedení IKEM řeší zastrašování pacienta. Podalo trestní oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zcela neočekávatelné zastrašování a výhrůžky zažil jeden z pacientů Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM). Kdosi jej důrazně odrazoval od toho, aby před novináři ocenil práci lékařů, kteří mu před lety transplantovali srdce. Vedení nemocnice kvůli tomu podalo trestní oznámení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Institut klinické a experimentální medicíny IKEM v pražské Krči

Článek

Podle médií by mohlo jít o důsledek vyostřených interních sporů mezi lékaři.

„Okamžitě, když jsem se to dozvěděl z médií, jsem požádal paní ředitelku Helenu Rögnerovou, aby podala trestní oznámení na neznámého pachatele. Je to v její kompetenci, tak aby to zvážila,“ řekl Novinkám ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Případ Tomáše Vícha, který čelil výhrůžným anonymním telefonátům i návštěvě neznámého muže na své zahradě, popsal blíže server Seznam zprávy.

„Mohu potvrdit, že IKEM podal podnět policii. Chceme prošetřit možné spáchání trestného činu a v tom případě zahájit trestní stíhání proti neznámému pachateli ve věci poškození cizích práv, vydírání, neoprávněného nakládání s osobními údaji a poškození dobrého jména Institutu klinické a experimentální medicíny,“ řekla Novinkám mluvčí nemocnice Markéta Šenkýřová.

IKEM provedl první transplantaci jater od žijícího dárce dospělému příjemci

Věda a školy

Zástupci IKEM pozvali Vícha na tiskový brífink ke čtyřicátému výročí první transplantace srdce. Dva týdny předtím mu ale někdo zavolal ze skrytého čísla a řekl, aby před novináři nemluvil, že si tím pomůže. V dalších telefonátech volající zdůrazňoval, že ví všechno včetně toho, kde bydlí, a mohlo by se mu něco stát, když do Prahy pojede. Situace vygradovala tím, že na zahradě domu na něj čekal cizí muž v tmavém kabátu a čepici.

„Zopakoval mi totéž, co anonymové do telefonu. Ptal jsem se: Vy mi vyhrožujete? A on že když nepojedu, můžu z toho profitovat. To slovo jsem si zapamatoval, padlo asi dvakrát – bez podrobností,“ řekl Vích serveru. Vše později nahlásil policii a i on podal trestní oznámení.

Vnitřní boj lékařů

„Je to naprosto neakceptovatelný exces a věřím, že ho orgány činné v trestním řízení vyřeší rychle, a pokud byl porušen zákon, tak bude tvrdě zakročeno. Padni, komu padni,“ zdůraznil Válek. Na špičkovou péči v nemocnici to podle něj nemá vliv.

Vích záležitost přisuzuje tomu, že prošel programem na voperování umělých srdcí, který podle Seznamu souvisí s kauzou kolem bývalého ředitele Michala Stiborka a jeho tehdejšího náměstka Jiřího Malého.

Ředitel Stiborek rezignoval koncem loňského léta kvůli sérii podezření, například z výhodného úvěrového byznysu nebo nátlaku na některé přední lékaře. Těmi měli podle médií být kardiochirurg Jan Pirk a šéf kliniky kardiovaskulární chirurgie IKEM Ivan Netuka. Dvojici měl údajně Stiborek naznačovat, že na ně mají kompromitující materiály. Oba lékaři se středeční tiskové konference účastnili.

Vedením IKEM byla pověřena vrchní ředitelka z ministerstva zdravotnictví Helena Rögnerová. Začátkem října policie exředitele Stiborka i jeho náměstka obvinila z vydírání. Stíhán je spolu s nimi i tehdejší šéf IT oddělení nemocnice Petr Raška. Podle médií kvůli tomu, že se měl lékařům neoprávněně vlamovat do počítačů a porušovat „tajemství listin“.

Exředitele IKEM obvinili z vydírání

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám