Hlavní obsah

Úřad vlády i ministerstva ušetří. Budou méně svítit a topit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úřad vlády ušetří ve Strakově akademii a dalších svých objektech snížením teplot či omezením svícení na bezpečnostní minimum. K podobným krokům dojde také na ministerstvech, kde snižují například i počty spotřebičů, jako jsou ledničky.

Foto: Stanislava Benešová, Novinky

Sídlo vlády, Strakova akademie, se nyní může pyšnit nově zrekonstruovanými zahradami.

Článek

Úniku tepla by mělo na Úřadu vlády bránit zateplení půdních prostor za asi deset až 13 milionů korun.

Prvním krokem k úsporám nicméně podle mluvčí úřadu Jany Kotalíkové bude omezení nasvícení budovy v noci. Příští rok by díky tomu měl úřad vlády ušetřit asi 130 tisíc korun. Uvnitř by se pak osvětlení snížilo na bezpečnostní minimum.

Plošně se také sníží teplota na 19 až 20 stupňů Celsia, na chodbách a v předsálích na 15 stupňů, což se dotkne i ostatních reprezentativních paláců spadajících pod Úřad vlády.

Kvůli úsporám budou méně svítit a topit i ministerstva. Například ministerstvo pro místní rozvoj už třeba vyměnilo starší svítidla za úspornější LED, díky čemuž předpokládá roční úsporu na platbách za elektřinu okolo půl milionu korun.

Dva svetry pro poslance? Sněmovna šetří

Domácí

Ministerstvo školství chce zase do budoucna snížit spotřebu energií až o 15 procent. S podporou z evropských dotací se nyní chystá vyměnit okna, zateplit půdy, vyměnit plynové kotle a světla. Úřad rovněž postupně snižuje teplotu na svých chodbách a v kancelářích.

Rovněž asi o 15 procent chce spotřebu energií snížit i ministerstvo dopravy. A například na ministerstvu obrany plánují kvůli úsporám energií i snížení teploty užitkové vody či kontrolu využívání elektrických spotřebičů a osvětlení.

Ministerstvo průmyslu a obchodu zase kvůli úsporám upustilo od slavnostního osvětlení hlavní budovy v Praze Na Františku. Zredukovalo také počet elektrospotřebičů, jako jsou lednice, či snížilo teplotu v kancelářích a na chodbách.

Šetřit energiemi už začala i Poslanecká sněmovna. V topné sezoně se budou sněmovní budovy centrálně vytápět od 07:00 do 17:00, o dvě hodiny méně než dosud.

Reklama

Výběr článků

Načítám