Hlavní obsah

Úřad trvá na vině dobrovolného pilota vrtulníku z Hřenska. Místo pokuty však dostal napomenutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pilot vrtulníku Jiří Vlk, který bez potřebných povolení pomáhal hasit loňský požár v Hřensku, uspěl v rozporovaném správním řízení u Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) a nemusí platit pokutu sto tisíc korun. Úřad mu nyní místo sankce uložil napomenutí, trvá však na tom, že se Vlk dopustil přestupku.

Foto: Vojtěch Hájek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Účastník řízení je shledán vinným ze spáchání přestupku, kterého se dopustil nedbalostně tím, že dne 26. 7. 2022 jako velící pilot vrtulníku uskutečnil sérii osmi letů, při kterých prováděl hašení požáru v Národním parku České Švýcarsko bez povolení dle ust. § 74 a § 76 zákona o civilním letectví,“ stojí v rozhodnutí úřadu z 12. ledna.

Novinky anonymizovanou verzi dokumentu získaly na základě zákona 106/1999 Sb. o svobodném přístupu k informacím. Vlk musí uhradit tisíc korun jako náklady přestupkového řízení. Rozhodnutí není pravomocné a pilot se proti němu může odvolat.

Úřad tímto rozhodnutím tedy zrušil stotisícovou pokutu, kterou Vlkovi uložil vloni v říjnu.

Stěžuje si na pokutu za hašení bez povolení v Hřensku. Úřad ho však řešil opakovaně

Domácí

„Spáchaný skutek sice nelze považovat s ohledem na zájem společnosti na ochraně bezpečnosti letectví, zdraví a majetku za zcela neškodný, přesto je společenská škodlivost spáchaného skutku natolik nízká, že uložení trestu napomenutí se jeví s ohledem na účinnou ochranu zájmů společnosti jako dostačující,“ stojí ve zdůvodnění.

Úřad se zároveň domnívá, že napomenutí postačuje k tomu, aby si Vlk uvědomil své povinnosti jakožto pilota vyplývající ze zákona a už normy neporušoval.

Polehčující okolností prý bylo také to, že Vlk během řízení spolupracoval. Pokud by se stejného přestupku dopustil v budoucnu znovu, hrozila by mu pokuta v rozmezí 100 tisíc až pět milionů korun.

Novinky požádaly Vlka o vyjádření, ten ale zatím nereagoval.

Soukromý pilot, jednatel společnosti Heli4U a také zastupitel Orlové za SPD s podporou Trikolory z Karvinska, po vypuknutí červencového požáru v Hřensku v NP České Švýcarsko se svým jednomotorovým vrtulníkem Bell 206 a bambi vakem o objemu 407 litrů během osmi letů shazoval vodu do plamenů.

Přiletěl na pozvání hasičů, s nimiž má v Moravskoslezském kraji smlouvu, a dělal to zdarma.

Pilot: S takovým požárem jsme se ještě nesetkali

Domácí

U dohledového Úřadu pro civilní letectví, který má dohlížet na dodržování předpisů, si však kvůli absenci potřebných povolení k hašení požáru, přistávání či nabírání vody z vodních toků vysloužil pokutu ve výši 100 tisíc.

Nešlo však jen o tyto podmínky. Vlk v dané době prý nedisponoval ani licencí komerčního pilota, kterou potřebuje, aby mohl vůbec létat a zasahovat pro kohokoliv jiného mimo svou osobní potřebu a na svém majetku.

Vlk proti příkazu k úhradě pokuty podal následně odbor. Na svých sociálních sítích příkaz zveřejnil a opakovaně upozorňoval na „nevděk“, kdy se vydal zdarma hasit požár a obdržel za to pokutu.

Řada lidí i médií to považovala za jakousi zvůli státní moci, přičemž šlo pouze o snahu o dodržování zákonných norem, tak aby plnily funkci ochrany obyvatel. Vlk to tehdy označil za konkurenční boj.

Jak ale upozornily začátkem listopadu Novinky, hašení nad Hřenskem nebyl Vlkův první prohřešek vůči dodržování předpisů a povinností vyplývajících ze zákona o civilním letectví. Úřad už jej v minulosti minimálně jednou řešil a uložil mu napomenutí.

„Mám nalítáno skoro dva tisíce hodin a lítám za různých podmínek po celé republice. Některé věci se úplně pokaždé nepovedou, no… Jezdíte autem, už jste dostal pokutu? Když budete jezdit jednou týdně, tak asi pokutu nedostanete, když budete jezdit třikrát týdně, tak pravděpodobnost, že vás chytnou, je podstatně větší, ne?“ uvedl k tomu tehdy Novinkám Vlk.

Šéf hasičů chce po Hřensku změny zákona

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám