Hlavní obsah

Úplně zdravá mladá žena vstala a viděla hvězdičky. Pak na čas ochrnula

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Cévní mozková příhoda zcela změnila život Karolíně Vařákové z Brna. Tehdy jednadvacetiletá žena byla zcela zdravá, sportovala, studovala vysokou školu. Před osmi lety ráno náhle zkolabovala, v poslední chvíli stačila zavolat rodičům a pak upadla do bezvědomí. Během několika desítek minut ochrnula na polovinu těla.

Foto: Lucie Kándlová, Právo

Článek

Naštěstí se jí dostalo rychlé lékařské pomoci a po několikaleté rehabilitaci je v pořádku, musí ale chodit každého půl roku na kontrolu a brát léky. Cévní mozkové příhody (CMP) jsou třetí nejčastější příčinou úmrtí v ČR. Loni postihly 25 tisíc lidí. Z toho osm tisíc zemřelo. Pokud se ale podaří pacienta včas dostat do nemocnice, má šanci na úspěšnou léčbu.

„Mě to potkalo před osmi lety. Z ničeho nic. Byla jsem zdravá, sportovala jsem, jen jsem užívala hormonální antikoncepci. Jednou jsem vstala z postele a ucpala se mi céva v hlavě. Když člověk nečeká to nejhorší, nedojde mu, že to je tak vážné. Vstala jsem a najednou jsem měla před očima něco jako hvězdičky. Myslela jsem, že to je špatný tlak, že to přejde. Ale naopak,“ řekla Právu Karolína Vařáková. Naštěstí stihla zatelefonovat rodičům.

Česko patří v boji s mrtvicí mezi špičku

Domácí

„Říkala jsem jim, že mi je divně. Už během hovoru jsem začala hůř mluvit a přestávala cítit koutek. Pak mi klesla ruka s telefonem a já upadla do bezvědomí. Šlo to hrozně rychle,“ pokračovala Vařáková.

Zachránila ji rychlá pomoc

Díky reakci rodičů, kteří sice byli ve Zlíně, přičemž ona v tu chvíli byla v Brně, ihned přijeli záchranáři a dcera byla do půl hodiny v nemocnici. Na půl těla ochrnutá.

„Zasažena byla bazilární tepna, hlavní tepna přivádějící krev do mozku. Měla jsem tam asi centimetrovou sraženinu. Štěstím byla rychlost, se kterou se mi dostala lékařská pomoc, i skutečnost, že se v Brně zaváděla experimentální, dnes již běžná metoda, kdy sraženinu lékaři vytáhli drátkem s takovým košíčkem, který do těla zaváděli přes třísla,“ dodala Vařáková. Operace se zdařila, brzy nebylo na Karolíně nic poznat. Dokonce zvládla dostudovat.

„Přesto rekonvalescence trvala tak tři roky. Zpočátku stačilo posadit se na posteli a byla jsem unavená. Musela jsem si znovu zvykat na fyzickou námahu. A i na tu nervovou. Vůbec jsem nezvládala zátěž, stres. Vyvolával u mě třes. Dodnes na uklidnění beru léky. Také léky na ředění krve a chodím na kontroly co půl roku na neurologii,“ dodala.

Mrtvice jsou stále hrozbou. Lékaři apelují na lidi s potížemi, aby se nebáli přijít do nemocnice

Domácí

Evropa si každoročně 15. května připomíná den proti mozkové mrtvici. Má upozornit na nebezpečí této choroby i skutečnost, že postihuje lidi v každém věku. Jde o prevenci, ale má také upozornit na význam výzkumu a léčby.

V českých nemocnicích dnes funguje 46 iktových center neboli speciálních oddělení, která mají možnost okamžité diagnostiky a léčby cévní mozkové příhody. Každé z nich však bylo samostatné, nebyla vzájemně provázána, a to ani, co se týče výzkumných úkolů. Až před 2,5 roku se zrodil STRO­CZECH, národní síť pro výzkum mozkových příhod.

Díky ní spolupracují lékaři vědci s klinickými lékaři i dalšími zdravotníky, kteří se starají o pacienta po příchodu z nemocnice. Sdružuje aktuálně 24 pracovišť.

„U žádné jiné diagnózy se zatím nepovedlo, že by tolik center spolupracovalo na výzkumných projektech. Jedná se o největší síť tohoto typu ve východní Evropě,“ uvedl vedoucí iktové sítě Robert Mikulík z Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně.

Nově vyvinutý čip by mohl rozpoznat hrozbu cévní mozkové příhody

Věda a školy

„Společně například pracujeme na studii, jejímž cílem je zjistit, zda mohou mít genetické mutace kmenových buněk vztah ke vzniku aterosklerózy, a mohly by tak souviset s ucpáním cévy a vznikem CMP,“ uvedl.

„Na studii spolupracuje více než polovina center STRO­CZECH a podařilo se nám zajistit již přes 400 pacientů. Výsledkem by mohlo být popsání nových rizikových faktorů CMP, což by pomohlo lékařům při diagnostice, ale zejména by to znamenalo včasné nasazení léčby u predisponovaných pa­cientů před projevem mrtvice,“ dodal Mikulík.

Reklama

Související témata:

Související články

Sedavé povolání zvyšuje riziko mrtvice

Podle nejnovější vědecké studie dospělí do 60 let, kteří tráví většinu dní vsedě, mají vyšší riziko mrtvice ve srovnání s těmi, kteří jsou během dne po fyzické...

Výběr článků

Načítám