Hlavní obsah

Úplné zatmění a „krvavý“ superúplněk. Měsíc v noci předvede dva úkazy najednou

V noci na pondělí si mohou pozorovatelé užít úplné zatmění Měsíce. Vzácný úkaz nastane v časných ranních hodinách před rozbřeskem. Měsíc bude podle astronomů mít netradiční načervenalé zabarvení. Kromě zatmění nastane i takzvaný superúplňek, uvedl Astronomický ústav Akademie věd na svém webu.

Foto: Profimedia.cz

Měsíc bude mít nezvyklé zbarvení do červena. Ilustrační foto

Článek

Fáze úplného zatmění potrvá jednu hodinu a 12 minut. Úkaz začne zhruba okolo 02:50 hodin středoevropského letního času (SELČ), kdy na levém horním okraji bude měsíční disk tmavnout při sílící polostínové fázi zatmění. Částečné zatmění nastane o 17 minut později, ve 3:07 hodin SELČ. Úplňkový Měsíc najdou pozorovatelé 32° nad jihozápadním obzorem v souhvězdí Ryb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Animace zatmění MěsíceVideo: greatamericaneclipse.com, Reuters

Měsíc bude přibližně hodinu pozvolna vstupovat do zemského stínu a úplného zatmění se lidé dočkají ve 04:11 SELČ. Hvězdárny chystají veřejná pozorování.

Měsíc bude mít neobvyklou barvu

Měsíc se při zatmění noří do stínu Země a díky zemské atmosféře, která láme do zemského stínu načervenalý odstín slunečního záření, bude mít nezvyklý naoranžovělý až narudlý nádech.

"Na měsíční kotouč i v době úplného zatmění dopadne světlo a to má právě barvu východu nebo západu Slunce, která je typicky načervenalá. Aby Měsíc měl narudlé zbarvení, musí nastat jeho úplné zatmění," řekl mluvčí ústavu Pavel Suchan.

Foto: ČTK

Zatmění Měsíce se nad územím České republiky objevuje zhruba jednou za tři roky. Další nastane podle vědců v roce 2018.

Superúplněk vyvolá dojem obrovského Měsíce

Kromě zatmění budou moc lidé pozorovat superúplněk, největší úplněk v tomto roce. Právě 28. září ve 03:47 SELČ, tedy pouhou hodinu před maximem zatmění, projde podle astronomů Měsíc na své dráze nejblíže k Zemi. Oproti nejmenšímu úplňku je "superúplňek" na nebi úhlově o přibližně 15 procent větší. Dojem obrovského Měsíce u obzoru je ale optický klam.

Laici v poslední době označují zatmělý Měsíc jako krvavý v souvislosti se spekulacemi o údajném konci světa. Další spekulace hovoří o tom, že by měl do Země narazit velký asteroid.

"Ani jedno samozřejmě nenastane. Přesto tomu hodně lidí podléhá a nejenže se tomu nezasmějí, ale bojí se a telefonují k nám," dodal Suchan.

Anketa

Budete v noci na pondělí sledovat zatmění měsíce?
Ano
49,4 %
Rád/a bych, ale asi nevstanu
42,1 %
Ne
8,5 %
Celkem hlasovalo 3339 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám