Hlavní obsah

ÚOHS se zdála cena za leteckou záchranku nízká, proto Ústí zakázal uzavřít smlouvu

Novinky, bja
Praha

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) znemožnil ministerstvu zdravotnictví uzavřít smlouvu s vítězem tendru na provoz letecké záchranné služby v Ústí nad Labem, protože dohodnutá cena se antimonopolnímu úřadu zdála příliš nízká. Ministerstvo tvrdí, že cena je adekvátní. Médiím to v pondělí na tiskovém brífinku sdělili zástupci ministerstva.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V tendru na provoz letecké záchranné služby v Ústeckém kraji vyhrála společnost Air-Transport Europe (ATE). Rozhodnutí u antimonopolního úřadu napadla konkurenční firma DSA.

„U stanice letecké záchranné služby v Ústí nad Labem vyjádřil ÚOHS pochybnosti o příliš nízké ceně. Je to něco, za co se domníváme, že se nemusíme stydět. Proběhlo transparentní výběrové řízení,” řekl náměstek ministra pro zdravotní pojištění Tom Phillip. Dodal, že úkolem nyní bude prokázat, že vysoutěžená cena byla skutečně ekonomická.

V tendru na provozování letecké záchranné služby účastníci uváděli náklady na jednotlivé položky, tedy například částku na provoz vrtulníků, na palivo či na piloty, nikoli konečnou cenu, řekl náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar.

„To jsme zkoumali. Měli jsme i znalecký posudek na ekonomiku letového provozu a nedospěli jsme k závěru, že by to byla cena mimořádně nízká či dumpingová,” dodal Policar.

Pražské vrtulníky jako záloha

„Pokud jde o tu druhou základnu v Ústí, tady ÚOHS nezkonstatoval, že by ministerstvo zdravotnictví cokoli porušilo. Úřad pouze při zkoumání této docela složité záležitosti říká, že získal pochybnosti v této záležitosti a bude tu věc šetřit dále. Vytváří si tedy časový prostor, aby nedošlo k pochybení v případě uzavření smlouvy,” řekl Policar s tím, že úřad bude dále šetřit a ministerstvo mu v tom bude i dál nápomocno.

ÚOHS vydal předběžné opatření, kterým zakázal uzavřít smlouvu ministerstva zdravotnictví s ATE, minulý týden. Pracovníci ministerstva několikrát sdělili, že se nyní pokusí přesvědčit antimonopolní úřad, že cena je adekvátní. [celá zpráva]

V případě, že ÚOHS do počátku prosince nerozhodne, budou v Ústeckém kraji od počátku ledna létat policejní vrtulníky z Prahy. Ty nyní v kraji zajišťují noční provoz.

„Chtěl bych ubezpečit všechny občany České republiky, že letecká záchranná služba bude plně k dispozici i po 1. lednu 2017. Bude zajištěna kontinuita péče tak, jak byla doposud poskytována. Zajištěno bude fungování deseti stanovišť,” řekl Phillip.

Čtyři stanoviště budou spadat pod ministerstvo vnitra a ministerstvo obrany, šest bude zajištěno soukromými subjekty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám