Hlavní obsah

Co bude s leteckou záchrankou, zaúkolovali poslanci nepřítomné ministry

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci si ve čtvrtek od vlády vyžádali informace k provozu letecké záchranné služby od příštího roku. Sněmovna přijala usnesení i přes to, že dotčení ministři nebyli ve Sněmovně a za vládu z nouze vystupoval šéf resortu zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně Jana Černochová (ODS)

Článek

Zařazení bodu na program schůze prosadila opozice, která od dopoledne poukazovala na absence téměř všech ministrů.

Šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák připomněl, že poslanci věděli o nepřítomnosti ministra zdravotnictví i premiéra, a přesto si nový bod zařadili na program.

„To, že se před námi schovává pan premiér (Bohuslav) Sobotka, nikdo ho vlastně celý týden neviděl, pana (Svatopluka) Němečka jsme sice viděli, ale ani on neměl sebemenší vůli této Poslanecké sněmovně říkat nějaké informace, co se stane s Leteckou záchrannou službou od 1. ledna 2017,” připomněla poslankyně ODS Jana Černochová.

„Stále nejsou ale uzavřeny všechny smlouvy. Materiál vypracovaný 24. října lékaři ze záchranné služby hovoří jasně o tom, že pro adekvátní, rozumějme pro pacienty bezpečné, převzetí stanovišť a zaběhnutí nových osádek je zapotřebí až osm měsíců,” dodala poslankyně

O vypsání nových tendrů vláda rozhodla až letos v březnu. Kabinet se zároveň usnesl, že dvě základny bude nově provozovat armáda a ministerstvo vnitra. Armáda bude kromě stávající základny v Plzni obstarávat i tu v Českých Budějovicích. Ministerstvo vnitra, které zajišťuje Prahu a střední Čechy, přibere základnu v Brně. Nyní osm z deseti základen provozují dvě soukromé firmy.

Nejistota ohledně provozovatelů znamená podle poslanců hazard se životy pacientů. Tendr totiž zkoumá antimonopolní úřad.

Reklama

Výběr článků

Načítám