Hlavní obsah

Unikátní prohlídka podzemního místa, které by Prahu chránilo v případě povodně

Novinky, mak
Praha

Labyrint pražských dešťových stok měří přibližně 800 kilometrů. Součástí kanalizace je také systém protipovodňové ochrany. Právě jedna z původních stok z 19. století v ulici Prvního pluku je u svého ústí poblíž Vltavy přerušena takzvanou hradidlovou komorou. Ta je důležitým prvkem v protipovodňovém systému Prahy.

Unikátní prohlídka dešťové stoky a hradidlové komory pro ochranu při povodníchVideo: Novinky

 
Článek

Hradidlová komora v ulici Prvního pluku je sice součástí původního kanalizačního systému, ale vznikla před dvěma lety. Nachází se metr nad obvyklou úrovní Vltavy a je jednou ze čtyř stabilních čerpacích stanic v Praze.

Slouží k odvedení vody z vnitřního systému města v době povodní. Naopak zvládne přebytečnou vodu z kanalizace odčerpat do říčního koryta.

Foto: Mapy.cz

Hradidlová komora na Rohanském náměstí

V době povodní je komora zaplavena a podle povodňového plánu se zavírá hradidlo, případně se používají čerpadla, která jsou zde stacionárně.

Foto: Novinky

Pohled do hradidlové komory. Vpravo čerpadla. Uprostřed zpětná klapka, kterou si při velké vodě přítok do komory zahradí Vltava sama.

Dále je komora vybavena odtokem do Vltavy, který je v případě nutnosti možno uzavřít šoupětem. Při velké vodě se přítok do komory zahradí pomocí zpětné klapky. Ta slouží k tomu, aby se voda z Vltavy nedostala do stokového systému.

Reklama

Výběr článků

Načítám