Hlavní obsah

Unikátní „deštník“ zavedený do srdce mu zachránil život

Právo, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pan Rudolf má potíže se srdcem už třináct let, tedy od chvíle, kdy prodělal infarkt. Bohužel léčba nebyla započata včas, a tak přestože mu lékaři udělali bypass, zůstala mu srdeční dysfunkce. Časem se mu v levé komoře vyvinula výduť a jeho zdravotní stav se zhoršoval. Teď mu zachránila život nová metoda.

Speciální implantát ve tvaru deštníku dostal Rudolf jako první pacient v České republice.

Článek

Jako prvnímu v Česku mu kardiologové v pražské Nemocnici Na Homolce koncem října do srdce vpravili speciální implantát, který svou konstrukcí připomíná roztahovací deštníček. Jeho úkolem je zmenšit objem levé srdeční komory, jež se v důsledku poškození po infarktu chorobně zvětšila. Ve světě má tento typ implantátu jen asi 500 pacientů.

„Deštníček“ byl pro něj vzhledem k prodělaným předchozím zákrokům a stupni poškození srdce pravděpodobně jedinou šancí, jak zamezit další progresi onemocnění a oddálit poslední možné řešení – transplantaci.

Implantát lékaři Rudolfovi zavedli do srdce cestou punkce stehenní tepny. Katétrem (trubičkou zasunutou do cévy) protáhli svinutý implantát do srdce a tam ho pomocí nafukovacího balónku rozvinuli podobně jako deštník. Operace trvala asi 90 minut.

Lékaři předpokládají, že při dalších operacích se potřebná operační doba postupně zkrátí na polovinu. Pacientovi po zákroku zůstala jen ranka v třísle a už druhý den po operaci byl propuštěn do domácí péče.

Neužil: Hrozí selhání srdce

„Po infarktu dochází k tomu, že část srdeční svaloviny je poškozená a nestahuje se. Výpadek funkce této poškozené části se srdce snaží kompenzovat, a proto se takzvaně remodeluje, tj. v určitém místě se zvětšuje, aby dosáhlo potřebného objemu výdeje krve,“ vysvětlil Právu Petr Neužil, primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce.

Foto: Václav Pergl, Právo

Primář Petr Neužil

Remodelační mechanismy nejenže způsobují výduť v místě poškození tkáně, ale bohužel zasahují také do zdravé tkáně.

„Srdce tak postupně ztrácí na funkčnosti a pacient má vysoké riziko srdečního selhání. Je statisticky prokázáno, že při zvětšení srdeční komory se významně zvyšuje i mortalita,“ tvrdí profesor Neužil.

Rozvine se uvnitř výdutě

Řešení problému spočívá ve zmenšení objemu srdeční komory a zároveň v odstavení nefunkční části tkáně, která brání srdci ve stahování. Deštníčkový implantát představuje ten nejméně invazivní způsob, jak toho lze dosáhnout. Po rozvinutí uvnitř výdutě se drátky „deštníčku“ napruží, tím se napojí na funkční části srdečního svalu a rozevřený „deštníček“ jednak oddělí poškozenou tkáň a jednak zmenší prostor uvnitř komory.

Pružná konstrukce implantátu zároveň pravděpodobně umožní přenesení stahu komory na drátky, což se projeví částečným stažením samotného implantátu. Operací pana Rudolfa Homolka spustila pilotní program, v jehož rámci chtějí kardiologové na Homolce udělat deset takovýchto operací.

Na základě výsledků se pak rozhodnou, zda budou tuto metodu ověřovat ve velké výzkumné studii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám