Hlavní obsah

Unavující a mimo, kritizuje opozice Pavlův projev. Většina politiků ale jeho slova ocenila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důstojná oslava, povzbuzení národa do budoucna, ale i zdlouhavý projev „mimo realitu“. Zatímco vládní politici si sobotní ceremoniál udílení státních vyznamenání při příležitosti státního svátku 28. října pochvalovali, část opozice měla výhrady k délce i obsahu projevu prezidenta Petra Pavla.

Prezident Pavel při projevu odkázal na BatmanaVideo: ČTK

 
Článek

Premiér Petr Fiala (ODS) označil včerejší večer za „důstojnou oslavu 105. výročí vzniku republiky,“ a všem oceněným poblahopřál.

„Klidný a věcný, přitom zároveň apelující a povzbuzující,“ zhodnotil projev pro Novinky předseda Senátu Miloš Vystrčil.

V podobném duchu popsali slavnostní akci i další členové vlády.

„Skutečná oslava státního svátku. Díky panu prezidentovi Petru Pavlovi jsme opět zažili důstojné připomenutí naší historie i povzbuzení směrem k budoucnosti,“ uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL), kterého poté na recepci doprovodily dcery.

„Zvláštní radost mám z ocenění mně blízkých osobností, jako je Petr Pithart, paní Ida Kelarová nebo paní Jarmila Stibicová. S tou jsem řadu let jako učitel dějepisu spolupracoval coby s pamětnicí totalitního režimu,“ vyzdvihl později.

Projev prezidenta i výběr osobností ocenil také vicepremiér a předseda lidovců Marian Jurečka. „Jsem moc rád za ocenění pro Petra Pitharta, pro naši zemi udělal opravdu hodně dobré práce,“ dodal.

Ceremoniál i projev vnímá vicepremiér a šéf hnutí STAN Vít Rakušan jako návrat slušnosti. Důkazem toho je podle něj i omluva s „laskavým humorem“, kterou Pavel napsal poté, co při slavnostním ceremoniálu na pražském Vítkově neúmyslně praštil jednoho z příslušníků Hradní stráže těžkým bojovým praporem.

O příjemné atmosféře a návratu důstojnosti hovořili také pirátští ministři.

„Mám radost, že udílení státních vyznamenání už nevládne stísněná atmosféra. Po dlouhé době jde skutečně o důstojný akt a oslavu těch, kteří se zasloužili o naši republiku,“ napsal na síti X ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Ten se loni hradní ceremonie nezúčastnil kvůli nejasnostem ohledně pozvánky i dlouhodobým sporům s tehdejším prezidentem Milošem Zemanem. Lipavský řekl, že pozvání na ceremoniál nedostali, ačkoliv se tehdejší kancléř Vratislav Mynář odvolával na to, že ji odeslali.

Loni chyběla na Hradě značná část Fialova kabinetu. Někteří se omluvili z pracovních důvodů, jiní bojkotovali akci ze solidarity ke kolegům, kteří pozvánku záměrně nedostali.

Pozváni loni nebyli ani předsedové Senátu Miloš Vystrčil (ODS) a Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09), což letos prezident Pavel napravil.

Pekarová pro Novinky uvedla, že prezident v projevu povzbudil, ale nesklouzával k patosu, ani chlácholení.

„Byla patrná snaha nic neopomenout a zdůraznit i často zpochybňovaná spojenectví na nichž závisí naše bezpečí a prosperita. Nemyslím, že si takto významný den zaslouží krátké projevy, ale to je vždy značně subjektivní pohled, stejně jako způsob přednesu,“ dodala k délce projevu.

Okamura: Unavující a mimo realitu

Za dlouhý a unavující označil naopak prezidentův projev, který trval zhruba 23 minut, předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Za vinu to ale dává spíš jeho týmu.

„Bohužel méně je někdy více a ani čtecí zařízení panu prezidentovi často nepomohlo plynule překonat krkolomné věty, které byly často hodně mimo realitu. Pan prezident není ani rétor ani spisovatel, takže mu tohle selhání ani nemůžeme mít za zlé - je vidět, že jeho hradní tým se stále ještě ladí a očisťuje, doufejme, od amatérů,“ napsal Okamura na síti X.

Pro srovnání - projev Václava Klause v roce 2011 trval 18 minut, loňský projev Miloše Zemana zabral asi 17 minut.

Šéf SPD také narážel na to, že Pavel na rozdíl od svých předchůdců používal při projevu čtecí zařízení. Prezidenti Miloš Zeman i Václav Klaus si projev připravovali sami. Zeman byl znám tím, že ho navíc říkal celý spatra.

Předávání a propůjčování státních vyznamenání se na Hradě zúčastnil i předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš. Ani on nebyl s projevem spokojen. Společnost podle něj byla zvyklá na jinou úroveň prezidentských projevů.

„Překvapuje mě, že se pan prezident nesnaží svými projevy, spojovat rozdělenou společnost. Naopak doslova říká: ‚Abychom uspěli, měli bychom trochu potlačit naše národně specifické, často zbytečně skeptické myšlení.‘ Lidé ale nejsou skeptičtí, jsou nároční v tom nejlepším slova smyslu,“ napsal Babiš Novinkám a Právu.

Od politiků, sportovců a dalších se podle něj očekávají ty nejlepší výsledky. „A naopak to je ta vlastnost, kvůli které byla v minulosti naše země často tak úspěšná. Pan prezident také nepochopil ještě jednu věc, a sice že lidé chtějí Evropu jako společenství suverénních státu, ne jako federaci, kde se o nás rozhoduje za hranicemi,“ dodal.

Pavel citoval z Batmana

Pavel v projevu vyzval české občany, aby se více soustředili na své úspěchy a nepodceňovali se. Současně zdůrazňoval přínos a význam členství Česka v Evropské unii. Například ve formě společného evropského pracovního trhu.

Významnou část svého projevu věnoval ekonomice a důrazu na potřebu nalezení „nového směru“, větší konkurenceschopnosti a „plánu pro budoucnost země“.

Pavel poprvé předal státní vyznamenání. Obdrželi je Rychetský, Mašínová, Kubišová či Bartoška

Domácí

Češi podle něj potřebují potlačit často zbytečné skeptické myšlení, aby uspěli.

„A když to nevyjde napoprvé, zkusíme to znovu a znovu, dokud neuspějeme. Anebo jak říkal otec mladému Bruci Waynovi ve filmu Batman, padáme proto, abychom se naučili znovu vstávat,“ citoval Pavel z filmu o komiksovém hrdinovi.

V projevu také uvedl: „Potřebujeme ekonomiku mnohem více založenou na inovacích, provázanou s výsledky našeho výzkumu. Proměnit orientaci naší ekonomiky z výrobní na vzdělanostní.“

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ve Vladislavském sále Pražského hradu udělil prezident Petr Pavel v sobotu 28. října 2023 státní vyznamenání.

Nenaplněná očekávání z transformace v 90. letech podle něj nejde přičítat demokracii jako takové, která je odrazem společnosti.

Ocenil to, že jsou Češi srdeční a pomáhají lidem v nouzi, včetně ukrajinských uprchlíků. Vyznamenaní jsou podle něj důkazem toho, že lze překážky překonávat. Medaili by si podle něj ale zasloužilo mnohem více lidí.

„Ocenění by si zasloužily všechny děti, které se nebojí bránit své spolužáky proti šikaně,“ vyzdvihl Pavel, zmínil také rodiče samoživitele nebo lidi, kteří se starají o své nemocné blízké.

Zeman v sále chyběl

Mezi zhruba 700 hosty, kteří udílení vyznamenání ve Vladislavském sále přihlíželi, nechyběli ani zástupci církve, bezpečnostních složek, nejrůznějších státních organizací, europoslanci, diplomaté či bývalí představitelé státu.

Kdo naopak chyběl, byl exprezident Miloš Zeman. Bývalí prezidenti se svými manželkami jdou tradičně v úvodním průvodu a mají čestná místa v první řadě. Každoročně se akce účastní vdova po prezidentu Václavu Havlovi Dagmar i manželé Klausovi. Letos se k nim měl přidat i exprezident Zeman s manželkou. Místo toho byl ale na plese Českého svazu bojovníků za svobodu. Jeho předsedovi Jaroslavu Vodičkovi udělil Zeman v roce 2013 medaili Za zásluhy I. stupně.

Následné recepce se zúčastnilo více než dva tisíce hostů.

Anketa

Líbil se vám projev prezidenta Petra Pavla?
Ano
48,3 %
Ne
36,2 %
Neviděl/a jsem ho
15,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16656 čtenářů.

PŘEHLEDNĚ: Seznam všech vyznamenaných. Nechybí Mašínová, Pithart ani Kubišová

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám