Hlavní obsah

Umučený farář Toufar se 65 let po smrti dočkal důstojného pohřbu v Číhošti

Číhošť
Aktualizováno

Mší vedenou královéhradeckým biskupem Janem Vokálem dnes v Číhošti na Havlíčkobrodsku vyvrcholila víkendová slavnost k uložení ostatků tamního faráře Josefa Toufara. K poutníkům promluvil kardinál Dominik Duka. V závěru obřadu byla kovová schrána s ostatky kněze ubitého před 65 lety komunistickou Státní bezpečnosti uložena do hrobu v číhošťském kostele Nanebevzetí Panny Marie. Mši sledovaly davy lidí.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

V číhošťském kostele Nanebevzetí Panny Marie je vystavena schrána s ostatky Josefa Toufara.

Článek

Podle odhadů organizátorů se v obci během oslav sešlo několik tisíc poutníků. Závěrečného obřadu se zúčastnilo šest biskupů v doprovodu šesti desítek kněží. Mši sledovali lidé na návsi i u dvou velkoplošných obrazovek. Odstavná parkoviště zaplnily stovky aut a několik autobusů, jeden přivezl poutníky z Polska.

Poutníci proudili do Číhoště od rána. Lidé přijeli i z Hradce Králové, Prahy a Karlových Varů, někteří až ze Slovenska. Ondřej Rusek patřil ke skupině poutníků, která do Číhoště putovala pěšky tři dny ze Slatiňan na Chrudimsku, ušli 75 kilometrů. Doputovali v sobotu a přenocovali ve stanech na číhošťském hřišti. "Když na pouť, tak pěšky. A Číhošť už poutní místo je," řekl.

Toufar se symbolicky vrátil na místo svého posledního dvouletého působení, které se mu stalo osudným. Státní bezpečnost ho týráním nutila k přiznání, že v číhošťském kostele v prosinci 1949 zinscenoval zázračný pohyb kříže na oltáři. Schrána byla v kostele vystavena od pátku.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Mše v kostele Nanebevzetí Panny Marie

Jedním z lidí, kteří ukládali schránu do hrobu, byl publicista Miloš Doležal, jenž se zasloužil o završení Toufarova příběhu. "Podařilo se to na třetí pokus," řekl.

Připomněl letité snahy Toufarovy neteře Marie Pospíšilové, která po osudu strýce pátrala od jeho zatčení v lednu 1950. Splnit jeho přání být pohřben v Číhošti se snažila v roce 1968 a pak i zkraje 90. let. Vyzvednout ostatky kněze z hromadného hrobu v pražských Ďáblicích, kde byl pohřben pod falešným jménem J. Zouhar, se podařilo až loni v listopadu.

Čestné místo při ukládání schrány měli i zástupci Arnolce u Polné, kde se Toufar 14. července 1902 narodil, a dnes již zaniklého městečka Zahrádka, Toufarova prvního působiště. Rodinu zastupoval vnuk Toufarova bratra Luděk, jehož vzorek DNA pomohl genetikům identifikovat vyzvednuté kosterní pozůstatky.

Foto: Luboš Pavlíček, ČTK

Projevit úctu faráři přišlo několik desítek lidí

Čestné místo u schrány by měli mít i zástupci Arnolce u Polné, kde se Toufar 14. července 1902 narodil, a dnes již zaniklého městečka Zahrádka, Toufarova prvního působiště. Rodinu by měl zastupovat vnuk Toufarova bratra Luděk, jehož vzorek DNA pomohl genetikům identifikovat vyzvednuté kosterní pozůstatky.

Poklidný průběh

Průběh slavnosti byl poklidný, nebylo potřeba řešit nic mimořádného, ani nepořádek, řekl starosta Jaroslav Tvrdík. Číhošť s necelými 200 obyvateli se dobře připravila, u parkování a občerstvení pomáhalo kolem 60 dobrovolníků.

U schrány vystavené od pátku před obětním stolem drželi čestnou stráž skauti. Dnešní návštěvníci vyslechli i pořady sestavené z textů Toufara a duchovní hudby.

Josef Toufar zemřel ve vězení 25. února 1950, bylo mu 47 let. Zprávu o jeho úmrtí dostala rodina až po čtyřech letech. Královéhradecké biskupství připravuje podklady pro blahořečení Toufara. Samotný proces by podle duchovního Tomáše Petráčka z biskupství měl začít v tomto roce a potrvá zřejmě několik let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám