Hlavní obsah

Umírající muž daroval ledvinu ve chvíli, kdy už mu nebilo srdce

– Brno
Právo, Miroslav Homola

Unikátní chirurgický výkon má za sebou několik spolupracujících zdravotnických týmů FN Brno a Centra kardiovaskulární a transplantační chirurgie Brno (CKTCH). Na začátku tohoto týdne odebrali ledvinu dárci, kterému se už zastavilo srdce.

Foto: Ilustrační foto archív IKEM

Ilustrační foto

Článek

„Na rozdíl od standardních dárců s mozkovou smrtí je odběr od dárce s nebijícím srdcem bojem o čas, kdy celý tým, od ošetřujícího personálu dárce přes pomocný personál nemocnice až po odběrový tým, se snaží co nejvíce zkrátit dobu, kdy je odebíraný orgán bez protékající krve a kyslíku,“ vysvětluje složitý proces ředitel centra Petr Němec.

„Tuto dobu je nutné zkrátit na několik málo desítek minut, aby tkáň ledviny nebyla poškozena. Všem zdravotnickým pracovníkům, kteří se odběru zúčastnili, patří velký dík a uznání,“ dodal k výkonu lékař.

Na jižní Moravě jsme takto získali orgán k transplantaci poprvé.
Lenka Telecká, koordinátorka CKTCH<br />

Jak vysvětlil, podobné zákroky se dělají v případě, že nelze prokázat mozkovou smrt, ale pacient zároveň nemá šanci svůj stav přežít.

„Proto se pacient se souhlasem a v přítomnosti rodiny odpojí od dýchacího přístroje a počká se, až se zastaví srdce. V té chvíli je připraven chirurgický tým, který v co nejkratší možné době odebere příslušný orgán,“ doplňuje Lenka Telecká, která celý zákrok organizačně koordinovala.

„Tato metoda se používá v evropských státech, u nás mají největší zkušenosti v Plzni a Ostravě, na jižní Moravě jsme takto získali orgán k transplantaci poprvé,“ dodává Lenka Telecká.

Během celého procesu je hlavní důraz kladen na samotného dárce a jeho rodinu, která má dostatek času na rozloučení a může být se svou milovanou osobou až do úplného konce jejího života.

Dárců je málo

„Pacient umírá v kruhu nejbližších a ze strany ošetřujícího personálu je kladen důraz na komfort. V tomto případě šlo o muže ve středních letech po těžké autonehodě se život vylučujícím poraněním mozku bez šance na uzdravení. Děkujeme rodině pacienta za vstřícný přístup,” dodal ředitel Němec.

„Poděkování patří i rodinám všech minulých dárců, že přes svůj zármutek pochopily, že jsou mezi námi lidé, kteří neměli tolik štěstí a bez transplantace by předčasně zemřeli nebo by byli v životě výrazně omezeni,“ uzavřel ještě Němec téma, o kterém se často ve veřejném prostoru nemluví.

V CKTCH v loňském roce provedli 146 transplantací srdce, jater a ledvin. Potřeba těchto orgánů pro transplantace však významně převyšuje počet dostupných orgánů, takže ne každý pacient čekající na transplantaci se jí může dočkat.

Reklama

Výběr článků

Načítám