Hlavní obsah

Ukrajinci v Česku narazili, bez registrace u vojenské komise nedostanou doklady

Ukrajinci žijící v Česku se rozhodnutím svého domovského státu dostali do nepříjemné situace. Pokud je jim mezi 18 a 60 lety, musí nově své údaje poskytnout ukrajinské vojenské komisi, aby o nich měli doma přehled a mohli je případně povolat. Pokud údaje nepošlou, nemají nárok na konzulární služby a ukrajinské velvyslanectví jim například nevydá nový pas.

Foto: Petr Horník, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Pokud jim stávající pas vyprší, mohou se dostat do problémů a v nejhorším případě se dočkat i vyhoštění. Ukrajinci marně čekající na pas se chtějí bránit u soudu. Poukazují na to, že žádost o nový dokument podali ještě před schválením nových pravidel a povinnosti jim nelze ukládat zpětně.

„Žádost o pas jsme podávali už před čtyřmi měsíci. Všechny termíny, kdy nám měl být vydán, už uběhly a nemáme nic,“ řekla Julie Maximenko, která řeší pas pro svého osmnáctiletého syna Volodymyra. Ten je jedním z více než 90 tisíc Ukrajinců v Česku, kterým je od 18 do 65 let a mají dočasnou ochranu.

Konzulární úřady nejdříve situaci vysvětlovaly technickými problémy. „Tyto údajné problémy nastaly přesně v den, kdy ministr zahraničí Kuleba řekl, že ukrajinští muži musejí vrátit dluh své zemi tím, že půjdou do války,“ popsala Oksana Kotenko, která řeší stejný problém u svého otčíma, ten přitom do Česka přišel už v roce 2006.

Poslanec Kolář z TOP 09 chce vracet bojeschopné Ukrajince domů

Domácí

„Pobývat v zahraničí nezbavuje občana jeho povinností směrem k vlasti,“ řekl Dmytro Kuleba v dubnu tohoto roku a jeho rezort pozastavil konzulární služby všem krajanům v branném věku.

Ukrajinské ministerstvo zahraničí se ve svém vyjádření dušovalo, že je pouze pozastaveno přijímání nových žádostí například o pasy a že všechny objednávky podané před 23. dubnem budou běžně vyřízeny. Dne 18. května začal platit nový mobilizační zákon, konzulární služby bojeschopným mužům se opět poskytují, ale jen pokud se zaregistrují u vojenské komise. Podle všeho se to týká i vydávání pasů, o které bylo požádáno ještě před přijetím nového zákona.

„I pokud podali žádost předtím, bez dokladů od vojenské komise se bohužel nedá provést nic,“ sdělila Nadiia Malovana z ukrajinského velvyslanectví v Česku. Doklady od vojenské komise lze získat i registrací online, s tím ovšem Ukrajinci v Česku nesouhlasí.

Česko už díky uprchlíkům z Ukrajiny bohatne. Za tři měsíce si stát polepšil o tři miliardy

Domácí

„Zákony se nesmí uplatňovat zpětně. Naše pasy byly objednané a zaplacené ještě před schválením a nabytím platnosti nového zákona,“ popsala Kotenko. Žádosti v Česku podávali u odštěpného závodu ukrajinského státního podniku Dokument. Právě tomu už odeslal dopis advokát Jiří Pokorný, kde vyzývá k zanechání protiprávního jednání.

„Smlouvy byly uzavřeny ještě předtím, než se vůbec vědělo, jaká bude konečná varianta zákona,“ uvádí Pokorný. Upozorňuje, že činnost zmíněného podniku Dokument podléhá českému právnímu řádu a nedodáním zaplacených pasů došlo k porušení smluv. Stávající postup označil za diskriminující, ženy i děti měly i v době „technických problémů“ doklady běžně dostávat. Počet klientů, které v této věci zastupuje, neustále narůstá, už je jich přes šest set.

Například zmíněnému Volodymyrovi vyprší pas už 19. října tohoto roku. Neplatné doklady by ho mohly dostat do problémů. „Každý Ukrajinec, který u nás disponuje dočasnou ochranou, je povinen se prokázat platným cestovním dokladem, kde má dočasnou ochranu uvedenou. Pokud tak neučiní, hrozí mu pokuta až pět tisíc korun a možnost správního řízení o vyhoštění,“ řekl už dříve Josef Urban, mluvčí Ředitelství služby cizinecké policie.

Ukrajinci se naopak nemusejí bát toho, že by je Česko na žádost Ukrajiny posílalo domů. „Výkon povolávacího rozkazu na území cizího státu je nemožný,“ sdělil ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Rakušan: Atmosféra je vyhrocená i u nás

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám