Hlavní obsah

Poslanec Kolář z TOP 09 chce vracet bojeschopné Ukrajince domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Ondřej Kolář z TOP 09 chce přimět k návratu domů bojeschopné Ukrajince, kteří jsou v Česku. Ukrajina trpí nedostatkem mužů na frontě, tamní ministr zahraničí Dmytro Kuleba si postěžoval, že do ciziny přitom odešlo značné množství Ukrajinců schopných boje. Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) už před týdnem prohlásil, že problém vnímá a nepodporuje ty, kteří se snaží povinnosti vyhnout.

Foto: Petr Hloušek, novinky.cz

Ondřej Kolář z TOP 09

Článek

V Česku je okolo 340 tisíc uprchlíků z Ukrajiny s dočasnou ochranou, okolo 94 tisíc jsou muži ve věku od 18 do 65 let.

Podle Koláře má Česko chránit válečné uprchlíky, ženy, děti a starší lidi. „Neměli bychom ale přehlížet fakt, že zatímco Česko a čeští občané ve velkém podporují Ukrajinu, někteří její obyvatelé se za naší finanční podpory vyhýbají svojí povinnosti. Právě to chci, aby vláda co nejrychleji řešila,“ uvedl Kolář.

Tématem se chce zabývat i předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. „Jde o extrémně citlivé téma, a proto hrozí, že by jej zneužili místní populisté, kteří by celou věc posunuli daleko za hranici slušnosti,“ uvedla. „Proto chci, abychom se tím i přes náročnost, kterou to s sebou nese, zabývali transparentně, bez nepatřičného národovectví a s jasným úmyslem Ukrajině pomoci,“ dodala předsedkyně.

Ukrajinský ministr Kuleba si nedávno postěžoval na množství ukrajinských mužů v cizině, do Evropské unie jich například podle údajů BBC odešlo po vypuknutí agrese přes 750 tisíc, ve věku od 18 do 64 let.

„Pobývat v zahraničí nezbavuje občana jeho povinností směrem k vlasti,“ uvedl Kuleba. Podle rozhodnutí ukrajinské vlády tak musí muži ve věku od 18 do 60 let přijet z ciziny na Ukrajinu, pokud chtějí získat nový pas.

Ukrajina chce dostat z ciziny své bojeschopné muže, v Česku jich jsou desítky tisíc

Domácí

Na Kulebova slova už reagovali i polští a litevští ministři obrany, kteří podle svých slov chtějí s návratem Ukrajinců pomoci. „V obou zemích už vlády řeší, jakým způsobem Ukrajině vyjít vstříc, mluví se o změně přístupu k sociálním dávkám, pracovním povolením nebo dalším dokumentům, které na území Evropské unie Ukrajinci potřebují. Dalším možným nástrojem, nad kterým se dá uvažovat, je i vízová politika,“ uvedl Kolář s tím, že by se těmito způsoby měla zabývat i česká vláda.

K citlivé otázce se dříve vyjádřil i ministr Lipavský. „Problém odchodu ukrajinských mužů v odvodovém věku chápu. Česko dlouhodobě ukrajinské uprchlíky podporuje a na našem území je vítáme. Nikoli ale ty, kteří se snaží vyhnout zákonem dané odvodové povinnosti,“ řekl Novinkám.

Podle ministra vnitra Víta Rakušana (STAN) jsou možnosti vracet Ukrajince malé, pokud už jsou na území Unie a nespáchají trestný čin. „Potom se bavíme o mezinárodním právu. V této chvíli repatriace z důvodu porušení branné povinnosti v jiném státě prostě možná není,“ řekl v nedělní Partii na CNN Prima News.

Nedá se tak očekávat, že by Česko přímo vracelo do vlasti Ukrajince, kteří už mají v Česku dočasnou ochranu. „Český stát pro to nemá žádný podklad v zákoně. Nemůže někomu odebrat dočasnou ochranu jen proto, že se tak zrovna rozhodl,“ řekla už dříve Věra Honusková, expertka na mezinárodní právo z Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Vraťte se domů. Kuleba vyzval uprchlé Ukrajince, aby zemi pomohli přežít

Evropa
Související témata:

Výběr článků

Načítám