Hlavní obsah

Ukrajinci popisují české volby: Babiš poslal syna na Krym, nejpřipravenější je Fischer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zatímco česká média píšou o Ukrajině v posledních devíti měsících téměř každou hodinu, naopak už se tak často neděje. Nadcházející prezidentské volby však zaujaly ukrajinský server Evropska pravda, který svým čtenářům ve válkou zmítané zemi chtěl přiblížit, kdo se vlastně o post českého prezidenta uchází.

Foto: Novinky.cz s Právo a ČTK

Prezidentští kandidáti Pavel Fischer (vlevo) a Andrej Babiš.

Článek

Text, který napsal redaktor serveru Jurij Pančenko, je zajímavou sondou do ukrajinského smýšlení o české politice. Úhel pohledu na jednotlivé kandidáty je čistě ukrajinský, autor si podprahově klade otázku, od kterého z uchazečů o post české hlavy státu se dá očekávat největší podpora Ukrajiny v jejím aktuálním konfliktu s Ruskem.

Dosluhujícího českého prezidenta Miloše Zemana článek popisuje jako „skandálního a velmi kontroverzního“, který často „zasahoval do politiky a přímo ovlivňoval sestavování vlád a jejich činnost“.

Jako favorita volby web vykresluje Andreje Babiše (ANO) navzdory tomu, že expremiér sám se na veřejnosti označuje za outsidera. Jako důvod jeho kandidatury materiál zmiňuje možné získání imunity - a tedy ochrany před trestním stíháním.

Hilšer: Z volby neodstoupím. Senát mě v politice už vyškolil

Prezidentské volby

„Babiš jako šéf vlády nebyl ani protiukrajinským politikem, ani otevřeným ‚Putinovým přítelem‘ – na rozdíl od prezidenta Zemana, který svou rétoriku ohledně Ruské federace upravil až po 24. únoru,“ připomíná Evropska pravda.

Hned ale dodává: „Jedinou epizodou v Babišově životopise, kterou lze označit za protiukrajinskou, je rozhodnutí ukrýt svého syna před vyšetřováním na Krymu anektovaném Ruskem.“

Novinář si i všímá, že na Babišových mítincích často zaznívá, že Ukrajina může za vysoké ceny energií. „V jeho rétorice se objevují teze, že pomoc Ukrajině už Českou republiku stála hodně, takže je na čase se nejdříve starat o obyčejné Čechy a teprve potom o Ukrajinu,“ uvádí server.

Druhé kolo nemá jisté Babiš ani Pavel, podpora Nerudové roste

Prezidentské volby

Nejpřipravenější je Fischer

Vládnoucí koalice kandidáta nepostavila, místo toho podpořila hned tři nezávislé kandidáty. U prvního z nich, generála ve výslužbě Petra Pavla server uvádí, že byl nejvýše postaveným Čechem, který kdy sloužil u NATO, a jeho zvolení by pro Ukrajinu jistě nebylo problematické. Připomíná však jeho spornou minulost z dob komunistického Československa.

Vůbec nejpozitivněji pro Ukrajinu vidí autor analýzy ve zvolení senátora a bývalého diplomata Pavla Fischera, u kterého uvádí, že válkou zmítanou zemi po 24. únoru navštívil už dvakrát. „Fischer se zdá být na prezidentský úřad nejlépe připraven, ale jeho šance na vítězství jsou nízké,“ píše server o bývalém poradci prezidenta Václava Havla a pozdějším velvyslanci ve Francii a Monaku .

Jako černého koně volby označuje Danuši Nerudovou, které „pomáhá status nováčka v politice, který se postavil elitě“ a „kopírování image v Česku populární prezidentky sousedního Slovenska Zuzany Čaputové“. Její postoj k Ukrajině je podle webu „poměrně progresivní“.

Politologové: Nebýt přímé volby, Pavel, Nerudová ani Babiš by neměli na Hrad šanci

Prezidentské volby

Reklama

Výběr článků

Načítám