Hlavní obsah

Ukrajina ocenila Schwarzenberga vysokým státním vyznamenáním

Bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg dnes v Praze převzal jedno z nejvyšších státních vyznamenání Ukrajiny, Řád knížete Jaroslava Moudrého 2. třídy. Ocenění někdejšímu šéfovi české diplomacie a nynějšímu poslanci TOP 09 loni v srpnu udělil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za významný osobní příspěvek k posílení mezinárodní prestiže Ukrajiny, rozvoji spolupráce mezi státy a za plodné veřejné aktivity. Nyní Schwarzenbergovi toto vyznamenání osobně předal ukrajinský velvyslanec v České republice Jevhen Perebyjnis.

Foto: Petr Horník, Právo

Karel Schwarzenberg

Článek

Schwarzenberg se v ukrajinských médiích těší pověsti obránce Ukrajiny před Ruskem. Vedle desítek dalších evropských politiků figuruje na černé listině, kterou Rusko vytvořilo v odvetě za západní sankce za anexi Krymu a konflikt v Donbasu.

Čestný předseda TOP 09 navštívil Kyjev v době proevropské revoluce, kdy vyjádřil podporu evropskému směřování země. Odsuzuje mimo jiné ruskou anexi Krymu. Zasazoval se také za dodávky západních zbraní Ukrajině, čelící na východě země separatistům podporovaným ruskými jednotkami. Moskva dlouhodobě jakoukoliv účast v konfliktu popírá.

Rusko si předvolává velvyslance Slovenska a dalších zemí, jež podpořily Česko

Zahraniční

Perebyjnis dnes uvedl, že se podobná akce na velvyslanectví konala podruhé, před 15 lety byl Řádem Jaroslava Moudrého vyznamenán bývalý prezident Václav Havel. Velvyslanec poděkoval Schwarzenbergovi za podporu Ukrajiny a nepochytnou víru v její euroatlantickou budoucnost, uvedla na twitteru ukrajinská ambasáda.

Foto: Petr Horník, Právo

Urajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis předal bývalému ministrovi zahraničí Karlu Schwarzenbergovi ukrajinský Řád knížete Jaroslava Moudrého 2. třídy.

Schwarzenberg jako opoziční poslanec vybízel vládu a Sněmovnu, aby se distancovaly od projevu prezidenta Miloše Zemana, který v Parlamentním shromáždění Rady Evropy v roce 2017 radil Kyjevu, aby se dohodl s Moskvou na kompenzacích za zabrání Krymu Ruskem.

Čech působil na Donbasu jako odstřelovač, tvrdí obžaloba

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám