Hlavní obsah

Uhl, Langášek, Smolek, Přibáň? Senát dostane další návrhy na ústavní soudce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva kandidáty na ústavní soudce navrhne senátorům po Velikonocích prezident Petr Pavel. Mezi zvažovanými jmény jsou soudce Nejvyššího správního soudu Tomáš Langášek, ředitel právní sekce ministerstva zahraničí Martin Smolek, advokát Pavel Uhl a právník a sociolog Jiří Přibáň.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Petr Pavel vystoupil v Senátu

Článek

Jmenovaní již podle informací Práva prošli i výběrem panelu odborníků, kterému předsedá ústavní právník Jan Kysela. Všichni se ale ještě nesetkali osobně s hlavou státu. Langášek i Uhl čekají.

„S prezidentem Pavlem jsem se dosud nesetkal. Byl jsem pouze na slyšení v panelu odborníků a již to pro mě bylo ctí,“ informoval Právo Langášek. Stejně tak schůzku v panelu potvrdil i Uhl.

Foto: Nejvyšší správní soud, Novinky

Tomáš Langášek

Kysela nechtěl možná jména kandidátů do Ústavního soudu komentovat. „Pan prezident by měl během příštích dvou týdnů ohlásit dvě jména kandidátů, a to na základě schůzek, které podle mých informací ještě všechny neproběhly,“ řekl Právu a Novinkám.

Mandát končí dvěma soudcům

Senát by měl jména podle Kysely obdržet nejpozději v polovině dubna, aby měl dostatek času rozhodnout do poloviny června, kdy končí mandáty ústavním soudcům Vojtěchu Šimíčkovi a Tomáši Lichovníkovi.

Kysela potvrdil, že při výběru nominantů hraje v první řadě roli odbornost. „Když se na složení Ústavního soudu podíváte, chybí tam trestní právo, které zatím reprezentuje jen pan profesor Šámal. Je také evidentní, že by mezi ústavními soudci měl být někdo se silnou expertizou v evropském a mezinárodním právu,“ dodal Kysela.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Přibáň

Právě na evropské a mezinárodní právo je špičkou v oboru například Smolek, který je vrchním ředitelem právní a konzulární sekce ministerstva zahraničí již od roku 2015. Od roku 2008 je vládním zmocněncem pro zastupování Česka před Soudním dvorem Evropské unie.

Langášek je od roku 2013 je soudcem Nejvyššího správního soudu, od října 2018 působí jako předseda kárného senátu pro soudce. Uhl se jako advokát specializuje na veřejné právo, je členem správní rady české Transparency International. Přibáň vede právně-sociologické centrum na Univerzitě v Cardiffu, na jehož založení se sám podílel.

Goláň: Otázky okolo Uhla

Předseda ústavně-právního výboru Senátu Tomáš Goláň (ODS) nechtěl předjímat, jakým způsobem se ke kandidátům senátoři postaví. Nejpozitivněji z možných nominantů hodnotí Langáška. Za problematického naopak pokládá Uhla, a to zejména proto, že jeho matka Anna Šabatová do loňského srpna seděla v panelu odborníků, který nominanty vybíral.

Své účasti se vzdala právě s ohledem na to, že by mezi budoucími nominanty mohl figurovat její syn. Uhl však budí v převážně pravicovém Senátu rozpaky i kvůli svému hodnotovému ukotvení.

„Jako pravicový politik mám výhrady vůči jeho velmi levicovému zaměření. Ale rozhodne to, jaká bude debata v Senátu,“ dodal Goláň. „Domnívám se, že Senát bude benevolentní,“ poznamenal.

Senátorka Hana Marvanová (nestr. za Spolu) hodnotí zmiňované možné kandidáty jako kvalitní právníky. „Jiří Přibáň je významná osobnost, která má výborný vhled ze zahraničí,“ ocenila.

Soud chtěl poslat ženu do vězení 25 let po činu. Zastal se jí Ústavní soud

Krimi

Reklama

Související témata:
Pavel Uhl
Martin Smolek

Související články

Pavel jmenoval nové ústavní soudce

Prezident Petr Pavel jmenoval v úterý advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna členy Ústavního osudu. Prezident...

Výběr článků

Načítám