Hlavní obsah

Účet za demonstrace proti Nečasově vládě: 15 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli zajištění bezpečnosti, veřejného pořádku a plynulosti dopravy při protivládních demonstracích žádá ministr vnitra Jan Kubice vládu o navýšení rozpočtu pražské policie na letošní rok o 15 miliónů korun. Jeho návrh už podpořil ministr financí Miroslav Kalousek, konečné slovo však bude mít vláda na své úterní schůzi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Na dubnové demonstraci se sešlo podle některých odhadů až 100 tisíc lidí.

Článek

Během první poloviny roku se konalo hned několik protivládních demonstrací. Například 21. dubna se na Václavském náměstí sešlo k protestu nejvíce lidí za posledních několik let. Protestujících mělo být podle různých zdrojů od 80 do 100 tisíc.

Protože je na obdobné demonstrace nutné nasadit velký počet policistů, žádá ministerstvo další prostředky. Na platy, konkrétně na přesčasy a pohotovost, by mělo být vyčleněno asi deset miliónů korun. Přes tři milióny by mělo stát pojistné, dva milióny pak budou určeny na běžné výdaje na pohonné hmoty, cestovné nebo stravné.

Vnitro v materiálu pro vládu píše, že vzhledem k napjaté finanční situaci, kdy musel úřad proti loňsku krátit svůj rozpočet, není schopna policie v rámci vyčleněných peněz tyto mimořádné výdaje pokrýt.

Úřad také žádá vládu o přesunutí zhruba 22 miliónů v rámci svého rozpočtu, aby mohla policie nakoupit dopravní prostředky pro nově zřízenou pořádkovou jednotku v Ústeckém kraji. Nové vybavení by si z těchto peněz měl nakoupit také Útvar specializovaných činností a Útvar pro odhalování organizovaného zločinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám