Hlavní obsah

U Pirátů vládne veselí, očekávají stovky nových zastupitelů

Novinky, Renáta Bohuslavová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Piráti v letošních komunálních volbách podle poslance a vedoucího mediálního odboru Mikuláše Ferjenčíka získají několik stovek zastupitelů. Oproti zhruba třem desítkám z minulých voleb tak zaznamenají výrazný nárůst. Zatímco v roce 2014 měli kolem 1000 kandidátů, letos jich měli zhruba 3000. Navíc obhájili pozici v Mariánských Lázních.

Foto: Petr Horník, Právo

Čekání na výsledky komunálních voleb 2018 a voleb do Senátu ve štábu České pirátské strany. Na snímku předseda strany Ivan Bartoš za DJským pultem.

Článek

„Vypadá to, že všude, kde kandidujeme, tak se dostaneme do zastupitelstva. Považuji to zatím za velmi pozitivní výsledek,” komentoval Novinkám průběžné výsledky Mikuláš Ferjenčík. Ten celé odpoledne pobíhá po štábu Pirátů na lodi Cargo Gallery v Praze s notebookem a informuje o vývoji situace.

Často je slyšet jen hlas předsedy Ivana Bartoše, se slovy „Kde je ten Ferjenčík s tím počítačem?”.

Mikuláš FerjenčíkVideo: Novinky

Největší radost ve štábu Pirátů večer zavládla při zjištění, že strana obhájila vítězství v Mariánských Lázních, kde se do poslední chvíle prala s hnutím ANO.

Bartoš: Stává se z nás celorepubliková strana

„Stává se z nás skutečně celorepubliková strana, protože kde kandidujeme, tam zatím postupujeme a v řadě měst skutečně bojujeme o druhé a třetí místo,” komentoval pozitivně výsledky předseda strany Bartoš.

Úspěch zatím zaznamenávají i tři pražští kandidáti Pirátů do Senátu, a to Lukáš Wagenknecht kandidující na Praze 8, Libor Michálek obhajující na Praze 2 a Eva Tylová na Praze 12. Všichni tři zatím postupují do druhého kola. Kandidáti na ostatních místech Česka zatím tak úspěšní nejsou.

V Praze to bude těsné

Největší očekávání však mají Piráti v Praze, kde jsou výsledky po sečtení 14 procent hlasů zatím velmi vyrovnané. Nejvíce hlasů zde podle očekávání kromě Pirátů dostává ODS, hnutí ANO, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu.

„Myslím, že souboj bude těsný. Ambici zvítězit jsme deklarovali už před volbami,” komentoval výsledky Bartoš.

Pražský lídr Pirátů Zdeněk Hřib Novinkám odpoledne řekl, že ve vítězství věří. Hlavní je podle něj uspět proti ODS a hnutí ANO.

Rozhovor se Zdeňkem HřibemVideo: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám