Hlavní obsah

U Modravy začalo kácení kůrovcem napadených stromů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Poblíž šumavské Modravy v lokalitě Na Ztraceném, začalo v pondělí ráno kácení kůrovcem napadených stromů. To loni vyvolalo značné protesty ekologů, kteří se pokoušeli porážení stromů blokovat. Letos chce šumavský národní park většinu napadených stromů zbavit kůry a kácet by se mělo v menší míře, aby nevznikaly holiny. Aktivisté budou situaci monitorovat, bránit v těžbě se zatím nechystají.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Asi dvacet dělníků začalo v pondělí kácet stromy v lokalitě Na Ztraceném.

Článek

Do lesa v pondělí ráno vyrazilo do dvaceti dřevařů, většina bude pokračovat v loupání kůry, řekl novinářům na místě Nicolae Buliga, šéf jihočeské firmy, která provádí zásahy. Na Ztraceném je momentálně vyznačeno k asanaci přes 1500 kůrovcem napadených smrků. Kolik jich bude poraženo, zatím není známo.

Správci parku podle mluvčího Pavla Pechouška musejí se zásahem spěchat, než se škůdce vyrojí a napadne další stromy. Park ale minulý týden po jednání odborníků i aktivistů slíbil, že na jednom místě dřevaři porazí maximálně 15 stromů, aby nevznikly holiny.

O konflikty nestojíme, zdůrazňují zástupci parku

Ekologičtí aktivisté mají v lesích hlídky a avizovali, že v případě kácení zasáhnou. "Ale pokud park bude skutečně postupovat touto metodou, k blokádě nepřistoupíme. O ní bychom uvažovali až v případě, že by se začalo kácet plošně a ve větším rozsahu," řekl již minulý týden mluvčí loňské blokády Vratislav Vozník. Aktivisté však určitě podají podnět k České inspekci životního prostředí, aby zásah Na Ztraceném prošetřila.

Podle Jaromíra Bláhy z Hnutí Duha je kácení Na Ztraceném protizákonné. „Postup ředitele parku Jana Stráského a jeho náměstka Jiřího Mánka, kteří dál kácí a loupou stromy nastojato v oblasti ponechané přírodě kolem Ptačího potoka je výsměch českým zákonům, inspekci životního prostředí i účelu, za kterým byl národní park zřízený,“ prohlásil Bláha.

Loňská blokáda se však podle něho zatím opakovat nebude, protože zásah není tak zásadní. „Blokáda kácení byla loni krajním řešením, ke kterému jsme přistoupili, až když byly káceny vyznačené tisícovky stromů ve velkých skupinách a začalo docházet k devastaci vzácného území,“ je přesvědčený Bláha.

Loupání kůry ze stojících stromů je sice šetrnější, ale také výrazně dražší a pomalejší metoda než kácení. "Postupujeme v naší práci tak, abychom zvolili co nejlepší kombinaci metod, které jsou šetrné k přírodnímu prostředí. Věříme, že to je cesta nekonfliktní," řekl Pechoušek.

Brusel žádá zastavení kácení

Evropská komise zvažuje, že by se kvůli kácení v šumavském národním parku mohla obrátit na soud pro předběžné opatření. Brusel požaduje, aby se zatím nekácelo. Joe Hennon, mluvčí eurokomisaře Janeze Potočnika zodpovědného za životní prostředí, v pondělí ČTK telefonicky řekl, že komise požádala ČR o zastavení těžařských aktivit. Odpověď zatím nedostala.

Do Prahy v půlce června komisař zaslal dopis, ve kterém nastínil své výhrady, obavy a otázky ohledně těžby. ČR ale nemá žádný pevný termín pro zaslání odpovědi, protože zatím s ní Brusel nezahájil proceduru pro porušení unijního práva. "Jasně jsme řekli, že zahájíme právní kroky, bude-li to třeba," podotkl ale Hennon. Zdůraznil, že Brusel situaci monitoruje a obdržel už řadu podnětů. "Máme dobrý obrázek o tom, co se tam děje," uvedl.

Šumava je podle něj velmi významný ekosystém nejen z pohledu České republiky ale i širšího regionu. Vyskytují se tam specifické druhy a je třeba respektovat unijní právo týkající se ochrany životního prostředí. Právě kvůli zjištění toho, zda je vše v souladu s právem či nikoli, komise požaduje další informace. Až poté, co je získá, by případně zahájila další kroky, včetně případného spuštění procedury pro porušení unijního práva. Ta může zemi dovést až před Soudní dvůr EU, kde by mohly ČR hrozit finanční sankce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám