Hlavní obsah

Místo golfového hřiště vznikla u Lipna rezervace, přivezli tam první zubry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První dvě samice zubra byly vypuštěny v přírodní rezervaci v Lipně nad Vltavou, v místě bývalého golfového hřiště. Samice sem ochránci přírody převezli z obory Židlov v Libereckém kraji.

Foto: Dalibor Dostál

Zubří samice vypuštěné v rezervaci v Lipně nad Vltavou

Článek

Zubří samice se tak v nové přírodní rezervaci připojily ke stádu divokých koní, které bylo na jih Čech přivezeno loni ze středočeské rezervace Milovice. Ochránci přírody v oboře Židlov odchytli dvouletou a tříletou zubřici a v pondělí odpoledne je vypustili do volné přírody poblíž lipenské přehrady. Rezervaci pro velké kopytníky tu založila společnost Jihočeské ekofarmy. Zvířata se pohybují na ploše větší než dvacet hektarů.

„Cílem rozsáhlé výměny a převozů zvířat, do které jsou zapojeny celkem čtyři kraje, je vytvořit na Lipně stádo, které bude geneticky různorodé. Proto základní skupinu vytvoří zubři z několika českých chovů,“ řekl Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina, která celou výměnu zvířat koordinuje.

Během jara přivezou ochránci přírody na Lipno ke dvěma samicím ještě další tři zubry. „Půjde o dvě samice ze Zooparku Chomutov v Ústeckém kraji a zubřího býka ze středočeských Milovic. Založena tak bude zcela nová chovná skupina. Zubři byli po první světové válce ve volné přírodě zcela vyhubeni člověkem a přežili jen díky chovu v zajetí. Od 50. let 20. století se vracejí zpátky do přírody,“ dodal Dostál.

V jihočeském kraji jsou tak momentálně tři rezervace velkých kopytníků. Mimo Lipna ještě u Třeboně na Jindřichohradecku a v Novohradských horách.

Ochránci přírody vypustili do Novohradských hor pratury

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám