Hlavní obsah

U Brna našli stříbrný poklad z 15. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý stříbrný poklad našli pomocí detektoru kovů lidé v lesích v okolí Brna. Nález z místa vyzvedli odborníci z Ústavu archeologické památkové péče (ÚAPP) Brno a Moravského zemského muzea. V keramické nádobě bylo 274 mincí, řekl Ivan Čižmář z ÚAPP.

Foto: www.uapp.cz

U Brna našli stříbrný poklad z 15. století.

Článek

„Nádoba byla v hlíně dnem vzhůru, takže dno bylo poškozené. Původně měřila na výšku asi deset centimetrů a byla asi osm centimetrů široká. Dnes bychom ji asi nazvali hrnkem. Celkem 69 mincí jsou groše z období vlády Václava IV., tedy z první poloviny 15. století, které se projevují velmi nekvalitní setřenou ražbou,“ uvedl Čižmář.

Zbylých 205 mincí tvoří převážně vídeňské feniky ze stejného období, další typy mincí určí po očištění a zakonzervování numizmatici.

Náhodně narazil na mince z doby Přemysla Otakara II.

Věda a školy

Archeologové nález ze země vyzvedli i s blokem hlíny. V okolí se jim podařilo najít ještě železný tesák, nůž a podkovu pocházející podle předběžného určení ze středověku. Zda s nálezem mincí souvisí, ale není jasné.

„Místo nálezu nepochybně souvisí s využíváním jedné z větví tradičního obchodního koridoru mezi dvěma důležitými obchodními centry. Jaké dramatické události vedly k uložení mincí do země, nevíme, doba vlády Václava IV. ale byla neklidná, což mohlo někoho vést k tomu, aby si zajistil budoucnost ukrytím majetku,“ podotkl archeolog.

Hledač pokladů je už pět let ve vězení. Odmítá říct, kam se poděly zlaťáky

Koktejl

Podobné malé poklady se podle něj daří čas od času najít, jejich hodnota je spíš historická než finanční. Proto je důležité v případě nálezu předměty z místa neodnášet a kontaktovat místní muzeum nebo archeologický ústav s informací o nálezu. „Pokud archeolog na místo nemůže přijet hned, je dobré místo zamaskovat. Už jsme zažili i situaci, kdy v době čekání na archeologa nález někdo z místa odnesl,“ uvedl Ivan Čižmář.

Foto: www.uapp.cz

U Brna našli stříbrný poklad z 15. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám