Hlavní obsah

Týrání loni nepřežilo devět dětí, kruté zacházení jich zažilo přes sedm tisíc

Aktualizováno

Týrání a zanedbání péče nepřežilo v České republice v loňském roce devět dětí, 192 jich skončilo v nemocnici. Plyne to z dat ministerstva práce a sociálních věcí. Celkem řešili sociální pracovníci 7527 případů zanedbání péče, týrání a zneužívání. Tři pětiny těchto dětí žily v neúplných rodinách. V posledních letech počet týraných rostl.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Za přibýváním počtu ohrožených dětí je nejen zhoršování situace rodin, ale také větší citlivost a všímavost okolí. Nejvíc případů ohlásí škola. "Je to velmi dobře. Právě učitelé mají dost možností problém zjistit. Vidí, zda je dítě smutné či zda má modřiny," chválí přístup ředitelka Nadace Naše dítě Zuzana Baudyšová.

Podle ní je ale velmi znepokojivý fakt, že velká část týraných dětí pochází z neúplných rodin či doplněných rodin. "Počet týraných, zneužívaných a zanedbávaných dětí z těchto rodin je proti úplným rodinám téměř dvojnásobný. Do hry tu vstupuje náhradní otec či matka," podotkla Baudyšová.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Děti se stávají předmětem sporů rodičů

Podle statistik ministerstva práce téměř tři pětiny ohrožených dětí loni pocházely z neúplných rodin či z rodin s novým otcem nebo matkou. Bylo to 4428 chlapců a děvčat. Podíl se v posledních letech výrazně nemění.

Podle Baudyšové je důvodem velká rozvodovost. Rozchod rodičů nepříznivě dopadá na děti. Zažívají jejich případné hádky, často se stávají předmětem sporu a tahanic. Později se musejí obvykle vyrovnat s příchodem nového rodiče, prarodičů či sourozenců.

Právě na rozpadající se rodiny chce nadace zaměřit svou pozornost a nabídnout jim své služby. Partnerům, kteří se rozcházejí, chce poskytovat mediaci a případně i psychoterapii. "Když spolu nejsou dospělí schopni komunikovat, je to negativní tlak na dítě," dodala Baudyšová.

Reklama

Výběr článků

Načítám