Hlavní obsah

Tvrdý boj o křeslo hejtmana zahájily letáky hanobící Bendla

Právo, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Z nechutného zahájení předvolební kampaně obvinil své politické protivníky středočeský hejtman Petr Bendl (ODS), proti němuž se začaly na Kladensku šířit útočné letáky. Několik domácností dostalo do schránky list papíru s karikaturou hejtmana sedícího na luxusním voze mezi dvěma vilami a s heslem Já na to mám.

Foto: Právo

Leták namířený proti působení Petra Bendla ve vedení Středočeského kraje

Článek

V textu se objevují podle autora letáku nesplněné předvolební sliby, ale také přetištěný útržek bulvárního tisku s citací hejtmanovy manželky o tom, že ji Bendl bije a ona má strach o sebe a o děti.

"Leták obsahuje lži, které se dotýkají nejen mě, ale bohužel i mé rodiny a mých dětí. Obracím se proto s trestním oznámením na policii, aby vypátrala, kdo tyto pomluvy šíří,“ ohradil se proti obsahu letáku hejtman Bendl a hned označil možné viníky – politické rivaly.

"Tušil jsem, že letošní předvolební kampaň bude především negativní a útočná. Tento útok je ale nejen daleko za hranicí jakéhokoli vkusu, ale podle mého přesvědčení je i porušením platných zákonů. Ukazuje, že protivníci jsou odhodláni využít k boji jakoukoli zbraň, včetně veřejného šíření zlých lží a podpásových útoků,“ napsal ve svém vyjádření Bendl, který je v současné době na dovolené v zahraničí.

Leták je pravdivý, reagoval Rath

Před podzimními volbami o hejtmanský post se skutečně čekají velké boje zejména mezi ODS, která chce obhájit své vládnoucí postavení na kraji, a ČSSD, která je s KSČM v opozici. Sociální demokraté přitom proti Bendlovi nasadili bývalého ministra zdravotnictví Davida Ratha. Ten ovšem odmítá, že by za šířením letáků byla ČSSD.

"Sociální demokracie za tvorbou takových letáků určitě nestojí, ale na druhé straně autoři nejspíš posbírali veřejně známé informace a přišlo mi, že informace na letáku jsou pravda. Nikdo například nezkoumal, kde Bendl vzal po dvou letech starostování v Kladně na nový dům. Jestli chce podat trestní oznámení, měl by to udělat sám na sebe a měl by vyložit karty na stůl, kde vzal svůj majetek,“ reagoval Rath.

Šéf středočeské ČSSD Richard Dolejš byl o něco mírnější. "Ohrazuji se proti tomu, že by za tím obsahově či finančně stála ČSSD. Povedeme pozitivní kampaň a Bendl by měl hledat jinde, určitě má i jiné rivaly. Navíc tohle je zbytečné, každý ví, jaké má Bendl klady a zápory,“ domnívá se Dolejš.

Ostatní strany tuší, že budou mít velmi těžkou úlohu stáhnout na sebe během této dvoustranné bitvy alespoň trochu pozornosti. Přitom právě na nich bude hodně záležet, zda nakonec vedoucí posty hejtmanství po povolebních koaličních dohodách obsadí pravice nebo levice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám