Hlavní obsah

Tvrdík se vzdá mandátu do měsíce

Novinky, Kamil Houska
PRAHA

Bývalý ministr obrany Jaroslav Tvrdík (ČSSD) v pátek slíbil vedení soc. dem., že se vzdá poslaneckého mandátu k 26. červenci. Informoval o tom Právo a dodal, že již v tomto duchu učinil zákonem požadovaný notářský zápis. Poopravil tak původní zprávy, které hovořily o tom, že tak učiní k 31. červenci. Tvrdíka ve Sněmovně nahradí profesor Zdeněk Jičínský.

Foto: Archív MJVM

Modelka ve společenských šatech Ivany Trumpové přemýšlí nad vhodnou kabelkou, kterou by model doplnila.

Článek

"Notářský zápis jsem nechal u svého kolegy poslance a advokáta Zdeňka Koudelky, aby ho 26. července doručil předsedovi Sněmovny," uvedl Tvrdík. Jak zdůraznil, rozhodl se odložit svůj odchod na závěr července z několika důvodů. Jednak chce být na schůzi 22. července, kdy se začne projednávat kontroverzní reforma veřejných financí, aby mohl dát najevo, že ji plně podporuje. I když si - jak poznamenal - uvědomuje, že důležitá hlasování budou až v září, kdy už poslancem nebude.

Straně chce platit 10 tisíc měsíčně

Do 26. července chce také podle svých slov "kultivovaným způsobem" vyřešit všechny věci kolem své poslanecké kanceláře v Třebíči. Podle informací Práva Tvrdík do poslední chvíle přemlouval Jičínského, aby ponechal poslaneckou kancelář v Třebíči a nestěhoval ji do Pelhřimova. Třebíčská organizace ČSSD totiž využívala zdarma jejího zázemí placeného Sněmovnou. Navíc jeden z funkcionářů soc. dem. měl plat hrazený parlamentní komorou coby Tvrdíkův asistent.

Nakonec se mu nepodařilo Jičínského přemluvit. Podle svých slov tak část kanceláře zavře, ale část si Tvrdík v Třebíči ponechá i jako neposlanec a bude ji platit ze svého. Nechce totiž, aby strana doplatila na jeho odchod. Po zbytek volebního období proto bude platit regionu 8 až 10 tisíc korun měsíčně na pronájem prostor pro okresní sekretariát. Zdůvodnil to i tím, že chce v budoucnu Vysočině pomoci a často tam dojíždět.

Tvrdík bude pomáhat novému ministrovi

Posledním důvodem odkladu odchodu na 26. červenec je podle Tvrdíka fakt, že chce ještě několik týdnů pomáhat svému nástupci na ministerstvu obrany Miroslavu Kostelkovi. Kdyby nebyl poslancem, měl by ztížený přístup k utajovaným skutečnostem. Tvrdík je podle svých slov sice prověřen na nejvyšší bezpečnostní stupeň - přísně tajné - nicméně odchodem ze Sněmovny by přišel o určení k seznamování s utajovanými skutečnostmi.

Jinými slovy, o bezpečnostní prověrku si může zažádat každý občan a pokud vyhoví, má na certifikát spolehlivosti nárok. Tento samotný doklad však ještě neznamená, že by mohl dojít na ministerstvo obrany a přehrabovat se v citlivých dokumentech. Jako ústavní činitel ale Tvrdík k dokumentům při vlastnictví nutné prověrky přístup má.

Podle informací Práva někteří soc. demokraté přemlouvali Tvrdíka, aby ve Sněmovně zůstal, protože měli obavu z Jičínského. Tento příznivec Miloše Zemana by podle některých členů ČSSD mohl při reformě házet Špidlově vládě klacky pod nohy. Jičínský nicméně ujistil, že vládu podrží. "Nebudu jako Hana Marvanová," řekl Právu.

Dostane 140 tisíc

Pokud Tvrdík vydrží ve Sněmovně ještě příští měsíc, dostane naposledy měsíční plat 46 500 korun hrubého plus nezdaněné náhrady na reprezentaci. Po odchodu z komory bude mít podle zákona nárok na tři platy - tedy 140 tisíc korun hrubého - pokud během následujícího čtvrtroku nenastoupí do nějaké ústavní funkce.

Tvrdík sám dal před časem najevo, že možná odjede na roční stipendijní pobyt do USA či Velké Británie. Politici ČSSD se ale pro něj snaží vyjednat lukrativní funkci v nějaké státní firmě, kde by využil například důvěrných znalostí z vlády. Tvrdík nadále zůstává členem předsednictva ČSSD. Tato funkce je bezplatná.

Reklama

Související články

Prezident přijal demisi ministra Tvrdíka

Prezident Václav Klaus v úterý přijal demisi, kterou koncem minulého týdne podal ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Na Pražském hradě spolu zhruba hodinu...

Šéfem obrany bude Kostelka, shodla se ČSSD

Šéfem ministerstva obrany se s největší pravděpodobností stane dosavadní první náměstek resortu Miroslav Kostelka. O nástupci odstupujícího Jaroslava Tvrdíka...

Výběr článků

Načítám