Hlavní obsah

Turisty láká do Česka nízká cena očních operací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turisty do Česka lákají nejen historické památky, výrazně se rozmohl i takzvaný medical tourism. Cizinci přijíždějí hlavně kvůli reprodukční medicíně, plastickým, ale i očním operacím. Důvodem je nižší cena než v jiných zemích a kvalita péče, která často předčí tu zahraniční.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Ilustrační foto.

Článek

Například v Očním centru Praha tvoří zahraniční klientela kolem 15 procent. „Nejčastěji jezdí cizinci na refrakční výměnu čoček a na operace šedého zákalu s implantací trifokálních čoček,“ říká ředitel zařízení Adam Janek s tím, že zahraniční klientela vždy vyžaduje takové implantáty, které je zbaví závislosti na brýlích i v pokročilém věku.

Většina cizinců přijíždí z Velké Británie, Irska a Německa. Velká poptávka přichází i ze severských států.

Oftalmologie je u nás podle něj na světové úrovni. „Problém například s operacemi šedého zákalu ve Velké Británii je ten, že je na ně v rámci Národní zdravotní služby (NHS) dlouhá čekací lhůta, která může být až dva roky. Navíc si lidé v rámci NHS nesmějí připlatit za lepší implantát, proto odcházejí k soukromým poskytovatelům, kde je ale problémem vysoká cena. V Česku jsou ceny proti Velké Británii třetinové a zájemci navíc dostanou garantovaný termín do jednoho měsíce,“ vysvětluje.

Turistů přibylo. Češi zkrátili pobyty, ale vrátili se cizinci

Domácí

Například výměna čoček na obě oči s implantací trifokálních čoček včetně vyšetření vyjde u nás na 85 tisíc, ve Velké Británii v přepočtu na čtvrt milionu, laserová operace dioptrické vady je za 50 tisíc, v Británii zaplatí zájemce třikrát tolik, 150 tisíc korun. „Pro výběr destinace je zejména Praha atraktivní i proto, že klienti můžou spojit zdravotní ošetření s návštěvou jednoho z nejkrásnějších míst na světě,“ říká Tamara Ždiňáková z agentury Beauty in Prague, která se na takzvaný medical tourism přímo specializuje.

Zabezpečuje kompletní servis, od prvního kontaktu do jejich rekonvalescence a návratu domů. Kromě komunikace detailů operace i organizaci ubytování, transferů z letiště i po Praze, pomoc s vyřízením cestovních dokladů, doprovod na vyšetření, operace a kontroly.

Asistovaná reprodukce táhne

„Naše centrum asistované reprodukce vyhledává až 70 procent zahraničních pacientů, kteří přijíždějí převážně z Velké Británie, Německa a Itálie, výjimkou nejsou ani klienti z USA nebo Austrálie,“ říká ředitelka kliniky FertilityPort Prague Martina Ešnerová.

Pacienti podle ní vyhledávají naše kliniky pro odbornost českých specialistů, finanční zvýhodnění – využití darovaných vajíček pro mimotělní oplodnění v přirozeném cyklu pacientky bez hormonálních stimulačních léků u nás v průměru vyjde na 95 tisíc, ve Velké Británii na 270 tisíc. Svou roli často hrají i legislativní překážky ve vlastní zemi klientů.

Zájem Čechů o nemovitosti v cizině rychle roste. Chtějí investici i chatu u moře

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám