Hlavní obsah

Turistů přibylo. Češi zkrátili pobyty, ale vrátili se cizinci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do penzionu U Kukačků na Lipně letos v létě už jezdili zahraniční hosté tak, jak byli zvyklí v letech před pandemií covidu. Naopak u české klientely se pobyty zkrátily.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„K nám jezdí hlavně Němci, Nizozemci a Rakušané. Někteří starší sem jezdili už před 25 lety do kempu, ale teď nechtějí spát ve stanu a dají přednost pohodlí. Zůstávají týden i čtrnáct dní,“ vylíčila Právu majitelka penzionu Lenka Tóthová.

To Češi letos zůstávají o poznání kratší dobu. „Jezdí na tři čtyři dny. Je to logické, chtějí si užít, ale neutratit majlant,“ dodala Tóthová. Tuzemští turisté podle ní velmi často přijížděli ve středu či čtvrtek a začátkem týdne býval penzion zase poloprázdný.

Zájem Čechů o nemovitosti v cizině rychle roste. Chtějí investici i chatu u moře

Finance

Její zkušenost ve středu potvrdily údaje Českého statistického úřadu (ČSÚ). Počet přenocování cizinců v hotelech, penzionech a kempech se v letošním 3. čtvrtletí zvýšil proti loňsku téměř dvojnásobně.

Zato počet nocí strávených domácími hosty meziročně poklesl o 10,5 procenta. O desetinu z roku na rok klesl i počet domácích turistů. To souvisí s tím, že Češi po uvolnění covidových omezení vyráželi do zahraničí více než předloňské léto, což dokazují i tržby leteckých společností, které markantně vzrostly.

Méně turistů z Asie

V Česku se ve 3. čtvrtletí ubytovalo 7,3 milionu hostů, meziročně o 11 procent více. Z toho 4,8 milionu bylo domácích. Cizinců přijelo dvakrát více než před rokem, úplně ale ještě čísla před pandemií nedohnali. Oproti době před covidem je v tuzemsku výrazně méně turistů z Asie, především z Číny a Jižní Koreje.

„V porovnání s letní sezonou v předcovidovém roce 2019 byl letošní počet ubytovaných Čechů o 14 procent vyšší. Stále ale chybějí zahraniční hosté, kterých se ubytovalo o čtvrtinu méně než před třemi roky,“ potvrdil Pavel Vančura z ČSÚ.

Počet turistů ve 3. čtvrtletí téměř dosáhl na předcovidová čísla

Ekonomika

„Oproti situaci před pandemií se tak ukazuje, že pro Čechy je nyní dovolená v tuzemsku lákavější a často ji preferují před zahraniční dovolenou,“ komentoval analytik BHS Štěpán Křeček. Přispělo k tomu i to, že některé tuzemské hotely, především ve velkých městech kvůli pandemii snížily ceny.

Jediným místem, kde se v létě ubytovalo víc cizinců než Čechů, bylo hlavní město. Naopak Češi už letos Prahu nevyhledávali tolik jako loni a ve třetím čtvrtletí nejvíce navštěvovali Jihomoravský a Jihočeský kraj. Z cizinců dominovali Němci, Slováci, Poláci a Američané.

Tržby ve službách ve 3. čtvrtletí meziročně stouply o 6,9 procenta. Rostly tak už šest čtvrtletí v řadě. Zvýšení tržeb zaznamenala všechna hlavní odvětví služeb kromě stravování. Ty se oproti loňsku snížily o 10,8 procenta, zatímco u ubytování naopak vzrostly o 8,8 procenta.

Ničí a chovají se hrozně. Turisté dávají letos Itálii zabrat

Cestování

Cestovní agentury a kanceláře si připsaly nárůst dokonce o 95,6 procenta. Podobně výrazně se zvýšily tržby v letecké dopravě, a to o 80,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám