Hlavní obsah

Tuna dynamitu poslala k zemi šest výrobních hal zkrachovalého OP Prostějov

Právo, Jiří Růžička
Prostějov
Aktualizováno

Pyrotechnici v sobotu ráno odstřelili šest šestipatrových budov zkrachovalého podniku OP Prostějov. V posledních letech chátraly. Na odstřel padla tuna dynamitu.

Odstřel budov OP ProstějovVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Do konstrukce hal odborníci uložili 4200 rozbušek a bleskovic, které propojilo několik kilometrů drátu. Celkem bylo na demolici hal spotřebováno 1,1 tuny dynamitu.

Samotný odstřel Oděvního podniku se stal obrovským divadlem, které v Prostějově z různých úhlů a vzdáleností sledovaly tisíce lidí.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Budovy před ostřelem

„Ve městě a okolí není rodina, ve které by alespoň někdo část svého života s oděvním podnikem a jeho provozy nespojil,“ nostalgicky zavzpomínal těsně před odstřelem jeden z pamětníků světlých dob oděvního gigantu. V čase jeho největší slávy zaměstnával někdejší Oděvní průmysl, později Oděvní podnik, v hlavním sídle a v závodech až 10 tisíc lidí.

To všechno se přihlížejícím honilo hlavami v okamžicích, kdy vyklizeným vyhrazeným prostorem kolem torza určeného k likvidaci projížděl těsně před sedmou ráno dodávkový vůz s červeným praporkem. „Pozor odstřel! Opusťte vyhrazený prostor!“ znělo z tlampačů.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Sestřelené budovy v Prostějově

„Rozbuškami a výbušninou jsou nabitá přízemí a první patro. Jakmile se trhavina odpálí, bude to trvat tak dvě vteřiny a zbytek konstrukce spadne vlastní váhou,“ řekl jeden z techniků zajišťujících odstřel. „Ze střech nad šestým patrem všech budov se staly obrovské vany, do kterých se napouštěla dva dny voda. Ta nyní poslouží jako zátěž a pomůže omezit prašnost,“ vysvětlil hasič, dohlížející na vyklizený prostor před podnikem.

"Podobný odstřel u nás ještě nikdo asi neprováděl. Dokonce jsem zaslechl, že naposledy byl tak velký odstřel v Drážďanech, když je bombardovali Američané. Je to životní výzva, ze které mi běhá mráz po zádech, jenom když o tom hovořím," řekl před odstřelem ČTK střelmistr Zdeněk Sobíšek, který má na svém kontě odstřely 62 komínů, tří velkostrojů, dvou mostů a 17 budov.

Těsně před odpálením náloží uviděli přihlížející lidé varovnou raketu. Ohlušující rána nemohla nevylekat. Pod nohama se velmi citelně zachvěla zem. Budova před očima se prohnula k vlastnímu centru, a již v oblacích prachu mizely k zemi se řítící sloupy a stropy.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Odstřel budov

„Nečekala jsem, že by to byla taková šupa, dcerka se lekla a zacpala si uši. Koukaly jsme se na televizi, napřed jsme slyšely hroznou ránu a pak jsme viděly v televizi, jak ty baráky padají,“ popsala pocity obyvatelka domu na úplně obrácené straně města ve vzdálenosti vzduchem asi čtyři kilometry.

Po odstřelu se do vzduchu vznesla oblaka prachu, zdaleka však ne tak velká, jak by člověk očekával. Pomaličku se posunovala jakoby západním směrem a padala dolů. Za několik okamžiků se tak již naskytl pohled na hromady trosek, které hasiči ještě desítky minut zkrápěli proudy vody.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Sestřelené budovy v Prostějově

Společnost Astria Group, která se začátkem roku stala novým majitelem hlavního areálu zkrachovalého OP v Prostějově, plánuje na části pozemků postavit velkou výstavní halu. Část parcel zřejmě nabídne investorům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám