Hlavní obsah

Obora Jelenice se neotevře. Verdiktům soudů navzdory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože loni ostravský krajský soud a na počátku ledna i Nejvyšší správní soud konstatovaly, že uzavření lesní obory Jelenice na Opavsku pro veřejnost je v rozporu se zákonem, majitelé pozemků stále odmítají odstranit zábrany a znovu pustit na stezku, která oboru protíná, veřejnost. A to už téměř dva roky.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Akciová společnost Opavská lesní v oboře pořádá lukrativní komerční lovy. Jak se lze dočíst v nabídce na webových stránkách firmy, ulovení jednoho zvířete zde účastníka honu přijde až na desetitisíce korun. I proto je uzavření obory pro firmu výhodné, na což upozornili i organizátoři petice, která proti uzavření průchodu oborou protestovala.

Černá stavba

Vítkovský stavební úřad již zahájil řízení o odstranění černé stavby, protože uzavřené brány jsou v rozporu s kolaudačním rozhodnutím vydaným asi před dvaceti lety. Firmě tak hrozí vysoká pokuta. Toto řízení ale může trvat několik dalších let.

Lidé mají právo na volný průchod krajinou, odmítl soud celoroční uzavření obory na Opavsku

Domácí

„Vymahatelnost práva je velice slabá a pomalá. Když má někdo dluhy, přijde exekutor a zabaví majetek. V tomto případě je ale výkon rozhodnutí na dlouhé lokte,“ říká starosta Vítkova Pavel Smolka (SNK), který se o tom, že Opavská lesní nebude respektovat soudní rozhodnutí, dozvěděl ve středu.

Majitelé lesních pozemků přitom tvrdí, že na uzavření obory mají právo. „Opavská lesní se žádného protiprávního jednání nedopustila ani nedopouští a žádáme širokou veřejnost, aby tento prostý fakt respektovala,“ sdělil zástupce firmy Tomáš Bittner, aniž byl konkrétnější. Dodal, že Nejvyšší správní soud v Brně rozhodl 7. ledna nikoliv o zprůchodnění obory, ale o kasační stížnosti proti rozsudku ostravského krajského soudu.

Soudkyně čachrovala s daty, od kárného senátu odešla bez trestu

Krimi

Ten přitom v roce 2020 zákaz vstupu do obory označil za nezákonný. „Očekáváme minimálně pokračování správního řízení před Městským úřadem ve Vítkově,“ dodal Bittner a další komunikaci odmítl.

Starosta ale poukazuje na to, že Nejvyšší správní soud v odůvodnění rozhodnutí skutečně konstatoval, že celoroční uzavření obory nemá oporu v zákoně. Rozsudek je již zveřejněn na webových stránkách soudu a dává za pravdu radnici.

„Nejvyšší správní soud zdůrazňuje, že užívání pozemků v oboře Jelenice vlastníky, respektive uživatelem honitby, musí probíhat takovým způsobem, který nevyloučí právo veřejnosti na přístup do krajiny, případně obecné užívání lesů,“ stojí v rozsudku.

Kůrovcová kalamita ustupuje

Domácí

Nejvyšší správní soud také jasně uvedl, že případná omezení mohou být pouze přiměřená a musí být omezena jen na určitou a nejnutnější dobu, například období vyvádění mláďat nebo říje.

Společnost Opavská lesní rozhodnutí vysvětluje tím, že zákaz má zabránit jednak rušení zvěře, ke kterému prý dochází celoročně, a jednak riziku postřelení veřejnosti při celoročním lovu divokých prasat, jelenů, muflonů a dalších zvířat. Soudy ale tyto argumenty odmítly s tím, že podle podobné logiky by musely být celoročně uzavřeny všechny lesy.

Obora Jelenice se nachází na Opavsku mezi Hradcem nad Moravicí a Vítkovem. Rozkládá se na 276 hektarech na břehu řeky Moravice. V oboře žijí daňci, mufloni, jeleni či divoká prasata. Historie obory sahá do roku 1805.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám