Hlavní obsah

Troubky čtvrtstoletí po povodních. Obavy z velké vody trvají, zábrany chybí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jména devíti obětí rozsáhlých povodní jsou vytesána do památníku na návsi v Troubkách na Přerovsku. Obec se dvěma tisíci obyvateli se stala symbolem největší přírodní katastrofy v novodobé historii České republiky z července 1997. Od 7. do 10. července tady kvůli velké vodě zemřelo devět lidí.

25 let od povodní v TroubkáchVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

Povodeň před čtvrtstoletím srovnala se zemí 160 domů, o shození dalších 175 domů rozhodli statici.

Po jejím řádění zůstala stát v Troubkách polovina ze 650 domů. I když v současnosti katastrofu připomíná hlavně památník poblíž kostela, v lidech zůstávají vzpomínky dodnes. Především u těch starších.

„Vždycky když přijde velká bouřka, bojím se, že opět bude povodeň. Protože jsme po roce 1997 zažili ještě druhou povodeň v květnu 2010. Má se tu stavět ohrazení obce, ale už je to dvacet pět let a pořád se nic neděje,“ řekla Právu Pavla Janoušková z Troubek.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Fotka pořízená při povodni v Troubkách v červenci 1997

„Manželovým rodičům spadl rodinný dům. A další i jeho sestře. My jsme měli novostavbu. Vodu jsme měli ve sklepě do výšky sto šedesáti centimetrů,“ dodala Janoušková.

Vesnice si s vodou bez dřívějších zkušeností z povodní nedokázala poradit.

„K zatopení stovek měst i obětem na životech vedly nedostatečné retenční prostory společně s absencí účinných protipovodňových opatření na řece Moravě,“ uvedl Petr Chmelař, mluvčí Povodí Moravy.

Ochrana možná v roce 2029

Další povodně se do Troubek dostaly v květnu 2010. Obyvatelé ani po třinácti letech neměli kolem obce protipovodňové zábrany a nemají je dodnes.

„Protipovodňová opatření v současnosti v Troubkách chybí,“ řekl Právu Chmelař.

Pro Povodí Moravy i obyvatele obce však nyní nastal významný posun.

Obec provedla aktualizaci územního plánu a pokročila i ve výkupech pozemků, v současné době jí podle starosty obce Radka Brázdy (STAN) chybí vykoupit a nasmlouvat už jen čtrnáct procent pozemků potřebných pro výstavbu prstencových protipovodňových valů.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

25 let od povodní v Troubkách

„Někdy v roce 2023 by se dalo pokročit v projekčních činnostech, pokud půjde všechno dobře, někdy v roce 2026 by mohl být vysoutěžený zhotovitel. A kolaudace teoreticky v roce 2029,“ sdělil Právu starosta ke společným plánům Povodí Moravy a obce.

Pomůže prstencovitá hráz kolem obce

Troubky jsou podle Povodí Moravy ve velmi komplikovaném území na soutoku Moravy a Bečvy. Řešením tak je zřejmě jen navrhované prstencové ohrázování.

„Velký problém zde navíc představují podzemní vody, proto protipovodňová opatření kromě hrází řeší i režim podzemních vod,“ podotkl Chmelař.

Pomoci by podle starosty mohla i plánovaná výstavba vodního díla Skalička na řece Bečvě.

„Celou obec nepřemístíte. Ale je třeba udělat všechno pro to, aby se už posunul dál projekt protipovodňových opatření. A to i jinde, mám na mysli Skaličku. Protože to je dost významný krok pro celé Přerovsko, který bude mít vliv i na nás. Zadrží vodu z Bečvy. Než by k nám dotekla, může mezitím v přívalových deštích odtéct voda pocházející z Moravy,“ myslí si starosta Troubek.

Starosta vzpomíná na oběti katastrofy Ludmila Smolková, Jiří Herman, Růžena Hermanová, Drahomíra Říhošková, Emilie Skřenková, Jan Vojtek, Jarmila Vojtková, Jan Zaoral a Božena Špalková. Lidé, jejichž jména si místní stále připomínají.

Velká voda jim vzala životy ve dnech 7. až 10. července 1997.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Prostranství u pošty v Troubkách během povodně v červenci 1997

„První vlna povodně přišla v noci. Tři babičky, paní Smolková, Říhošková a Skřenková, bydlely v domech z nepálených cihel v různých ulicích. Šlo o silný proud, který strhl domky ve chvíli, kdy zřejmě spaly. Manželé Hermanovi zemřeli doma někdy nad ránem, také v sutinách. Manželé Vojtkovi zahynuli u sousedů. Domnívali se, že jejich dům spadne. Přestěhovali se proto k sousedům na patro. Jenže v něm uvázli a celý dům se sesunul. Zachránili se jen jeho majitelé,“ zavzpomínal starosta Troubek Radek Brázda.

„Honza Zaoral vytáhl svou mamku a sousedku, dostal je na suchou zem, a když se pro něco vracel, propadla se střecha domu a zasypala jej. Poslední starší žena, paní Špalková, žila v nejpostiženější místní části Na Loučkách, dlouhou dobu se držela ve vodě při stolu. Po dvou dnech ji záchranáři dostali na suchou zem, 10. července ale zemřela v nemocnici na podchlazení,“ dodal Brázda.

Povodně v roce 1997 zasáhly mnoho oblastí Moravy a Slezska. Vyžádaly si více než padesát lidských životů.

Zaplaveno bylo od 5. do 16. července 536 měst a obcí v 34 okresech, zničeno nebo poničeno bylo 29 tisíc domů, způsobené škody byly vyčísleny na 62,6 miliardy korun. Na některých místech spadlo během tří dnů tolik srážek jako jindy za půl roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám