Hlavní obsah

Tři roky od vyhoštění diplomatů. Ruská škola v Bubenči je pořád prázdná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už to budou tři roky, co zůstala prázdná rozlehlá budova na Krupkově náměstí v pražské Bubenči. V ní sídlila střední škola při ruském velvyslanectví. Místní politici měli s areálem velké plány a po útoku Ruska na Ukrajinu jej chtěli využít pro děti, které uprchly před válkou. Nic se však nezměnilo a v nejbližší době ani nezmění. Čeká se na zákon o vyvlastnění ruského majetku.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Škola je už několik let prázdná.

Článek

Krátce po vypuknutí války na Ukrajině radní Prahy 6, na jejímž území objekt stojí, schválili záměr omezit vlastnické právo Ruska. Rozlehlý dům chtěli získat pro vzdělávání ukrajinských dětí. Pusto je v něm od dubna roku 2021, kdy Česko v souvislosti s kauzou Vrbětice vyhostilo ruské diplomaty, mezi které patřil i pedagogický sbor školy.

„K uvedené střední škole nemáme žádné informace,“ reagoval na dotaz Novinek a Práva, jaký je aktuální stav, mluvčí radnice šesté části Marek Zeman a připomněl, že před dvěma lety pracovalo zastupitelstvo v jiném složení než nyní. „Podle toho, že v té věci jsem nic dalšího nedohledal, se dá předpokládat, že se v tom potom už nic dalšího neudělalo,“ konstatoval.

Poslanec Ondřej Kolář (TOP 09), který v roce 2022 působil jako starosta Prahy 6, přiznává, že kauza dospěla do patové situace. Věří, že na lepší časy by se mohlo blýsknout díky novému zákonu na vyvlastnění ruských majetků, u jehož zrodu stál.

Foto: Lucie Fialová, Právo

Pohled z Českomalínské ulice.

Objekt v Bubenči patří Ruské federaci. Nemá akreditaci ministerstva školství, takže jej nelze provozovat jako vzdělávací instituci. Navíc pozbyl diplomatickou ochranu, majitel s ním nemůže jakkoliv nakládat. „Občas tam někdo rozsvítí, vyluxuje,“ hlásí Kolář, který na školu vidí ze svojí kanceláře. Mrzí ho, že město v té věci nevyvíjí vůbec žádnou aktivitu.

„Hlavní město nemůže vyvlastňovat. Kdyby to byla budova Prahy a někdo tam byl v nájmu, je to něco jiného,“ poznamenal pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN), který netají obavy z případných odvetných kroků, kdyby přišlo na řadu vyvlastnění. Ty Kolář odmítá. „Jediný barák, který v Moskvě vlastníme, je Český dům, který nepotřebujeme,“ upozornil.

Návrh zákona je hotový

Návrh obecného zákona, který má umožnit zabavení ruského majetku v České republice za náhradu, je podle něj hotový. Prodiskutoval ho s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti), nyní ho chce probrat v koalici. „Myslím, že kdyby se našla vůle, dalo by se to stihnout do konce tohoto volebního období,“ uvedl na dotaz, jak dlouho zabere projednávání.

„Vím, že se o tom mluvilo, ale pak to utichlo,“ uvedl v souvislosti s nápadem Prahy 6 omezit vlastnická práva ke škole Klecanda, který se radním pro školství, sport a volnočasové aktivity stal až v roce 2023.

Metropoli by se nová místa pro školáky podle něj samozřejmě hodila. Praha letos nabízí 19 500 míst v prvních ročnících středních škol. Pražské deváté třídy opustí 12 500 žáků. Do metropole ale míří i školáci z jiných krajů. V prvním termínu přijímacích zkoušek se sešlo kolem 22 tisíc přihlášek. „Chceme jednání s vládou ohledně škol, protože Praha není nafukovací, můžeme se zeptat i na školu v Bubenči,“ dodal.

Ta není jedinou prázdnou budovou na Krupkově náměstí. Opuštěný je také kostel Ruské pravoslavné církve naproti ní. „Aktuálně posuzujeme předložené doklady ke stavebně-technickému stavu budovy. V případě, že zjištěné závady byly odstraněny, bude možné ji užívat k původně kolaudovanému účelu, to je jako budovu obchodního zastupitelství. Modlitebna povolena nebyla a nemáme ani informace, že je k tomuto účelu nyní užívána,“ uvedl Zeman.

Poslanec chce vyvlastnit ruské majetky v Česku. Jde to jen za peníze, které by Putin mohl použít na válku

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám