Hlavní obsah

Počasí stále tropí problémy po celém Česku, tisíce domácností zůstávají na Štědrý den bez proudu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Déšť v noci na neděli zvedl hladiny mnoha toků v Česku. Dosažení některého ze tří povodňových stupňů hlásilo v neděli ráno přibližně 60 měřicích míst, zejména na jihu a západě Čech. V některých krajích zůstává na silnicích sníh, jinde jsou na Štědrý den desítky tisíc odběrných míst bez dodávek proudu. Energetici postupně dodávky obnovují.

Vltava v Českém Krumlově v sobotu večerVideo: PF, Novinky

 
Článek

„Voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace,“ uvedl v neděli ráno Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), podle něhož mohou být uzavřeny některé silnice a mosty.

Lidé by se podle ústavu měli vyhnout koupání či jízdě lodí. ČHMÚ také doporučuje omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů. Svá vozidla by lidé měli zaparkovat na výše položených místech.

Před 10. hodinou platil třetí, tedy nejvyšší stupeň povodňové aktivity už pouze ve stanici Janov na Moravské Dyji. „Hladina je zde i nadále na vzestupu,“ uvedl úřad.

Tání sněhu

Dopoledne očekává ČHMÚ tání sněhu v důsledku oteplení. Vlivem toho by nadále měly nejvýrazněji stoupat toky v povodí horní Berounky, horní Vltavy, Ohře a nově i Labe, Sázavy a toky odvodňující Českomoravskou vrchovinu.

Nejhorší situace byla ráno na západě a jihu Čech. V Karlovarském kraji zaznamenalo dosažení některého ze tří povodňových stupňů osm stanic. Nejvyšší stupeň platil v 9:00 na Ohři v Karlových Varech-Drahovicích. Na dalších čtyřech místech v kraji byl vyhlášen druhý povodňový stupeň. Ten platil na Teplé v Tepličce a u vodní nádrže Březová, dále na Svatavě v Kraslicích a na Bystřici v Ostrově.

V Jihočeském kraji hlásilo dosažení některého z povodňových stupňů 13 stanic, z toho v Tučapech na Černovickém potoce byl dosažen nejvyšší stupeň. Na druhém, prostředním, byla například Vltava v Českém Krumlově a Nežárka v Lásenicích na Jindřichohradecku.

V Plzeňském kraji byl druhý stupeň vyhlášen na řece Otavě, a to v Rejštejně a v Sušici na Klatovsku. Na dalších 13 stanicích platil ráno první stupeň.

Druhého stupně povodňové aktivity dosáhla také Bílina v Trmicích na Ústecku. První, tedy nejnižší povodňový stupeň je v Ústeckém kraji na Labi v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně a na Ohři v Lounech. ČHMÚ očekává, že Labe v Ústí dnes vystoupá až na druhý povodňový stupeň.

Na druhém stupni byl v neděli ráno také Botič v pražských Petrovicích. Na Vltavě v Chuchli se hladina udržovala pod úrovní prvního stupně.

Živě: Štědrodenní záběry z panoramatických kamerVideo: Sitour / Novinky.cz

Komplikace na silnicích

Navzdory očekávanému oteplení byly i v neděli ráno na některých místech v Česku problémy se sněhem. Na několikacentimetrovou vrstvu rozbředlého či ujetého sněhu si dnes ráno museli dát pozor řidiči na silnicích v Olomouckém a Zlínském kraji, kde od sobotního odpoledne hustě sněžilo a napadlo i více než 20 centimetrů sněhu.

V horských oblastech na Vsetínsku je na silnicích druhé a třetí třídy až patnácticentimetrová vrstva ujetého sněhu, ve které jsou místy vyjeté ledové koleje. Při jízdě musí být řidiči velmi opatrní.

Foto: Petr Marek, Novinky

Situaci komplikovaly popadané stromy.

Na některých místech hasiči likvidují stromy, které spadly pod tíhou mokrého sněhu.

V Bouzově a Šternberku zase odstraňovali hasiči větve z elektrického vedení. Znovu ve Šternberku a také v Přerově spadly větve a stromy i na zaparkovaná vozidla. Hasiči také v průběhu posledních hodin vypomohli několika vozidlům sjetým do příkopů.

„Vyjížděli jsme celkem ke 42 událostem,“ řekl Novinkám v neděli dopoledne mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje David Martinec.

Tisíce domácností bez proudu

Na zbytky rozbředlého sněhu si musí dát řidiči pozor na některých středočeských silnicích, například na Nymbursku, Mělnicku a Mladoboleslavsku. Několik silnic nižší třídy je dočasně uzavřeno, například kvůli popadaným stromům nebo zaplavení vodou, informovala ráno mluvčí středočeských krajských silničářů Petra Kučerová.

Počítat se stromy a větvemi na silnicích by měli motoristé i na východě Čech, kde navíc na mnoha silnicích zůstává ležet sníh. Většinou je rozbředlý, v Krkonoších a Orlických horách někde tvoří i uježděnou vrstvu, která je místy zledovatělá. V horských oblastech se také lokálně tvoří sněhové jazyky a závěje. Kvůli popadaným kmenům jsou uzavřené místní silnice Rohozná - Svojanov a Svojanov - Hlásnice. Před větvemi a stromy na vozovce silničáři varují v oblasti Hlinska, Skutče, Žamberka a v Železných horách.

S důsledky počasí se na řadě míst potýkají také železničáři. Provoz na trati mezi Tišnovem na Brněnsku a Bystřicí nad Pernštejnem v okrese Žďár nad Sázavou zastavily v sobotu večer popadané stromy na trati. Náhradní autobusovou dopravu se kvůli nesjízdnosti cest nepodařilo zajistit, vyplývá z webu Českých drah. Omezení očekávají do dnešního poledne.

Sněhová kalamita přerušila také provoz na železnici mezi Hlinskem v Čechách a Havlíčkovým Brodem, kde jezdí náhradní autobusová doprava. Kvůli spadlým stromům nejezdí vlaky také na trati z Pusté Kamenice do Svitav.

„Aktuálně je bez energie cca tisíc sedm set domácností na Rychnovsku, Náchodsku a Jičínsku. Na Pardubicku je sedmadvacet poruch na vedení vysokého napětí na Chrudimsku, Svitavsku a Orlickoústecku,“ uvedla ráno mluvčí východočeské skupiny ČEZ Šárka Lapáčková Beránková s tím, že bez energie v Pardubickém kraji zůstává asi 18 700 domácností. Dalších víc než třináct tisíc míst bylo bez energie na Havlíčkobrodsku. Přes den se počet postupně snižoval.

Distribuční společnost E.GD ráno registrovala největší problémy ve Zlínském kraji, kde zůstává hodinu po poledni bez proudu zhruba 4200 odběrných míst. Celkový počet odběratelů bez proudu se od rána snížil z 28 500 na přibližně šest tisíc, informoval mluvčí Roman Šperňák.

Při nočním požáru ubytovny v Praze zemřel jeden člověk, 17 dalších bylo ošetřeno

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám