Hlavní obsah

Traktory znovu zamířily z polí do ulic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už toho máme dost! Traktory a další zemědělské stroje krouží od středečního rána Českem. Zemědělci opět protestují proti údajně chabé podpoře ze strany české vlády i proti evropské politice. I proto se koná akce těsně před jednáním Evropské rady, které je naplánováno na 21. března.

Zemědělci z jižního Plzeňska a Rokycanska vyrazí protestovat. Z Chválenic vyjede asi 30 traktorů.Video: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

„Zemědělci jsou naštvaní, protože ceny komodit jsou podtržené dovozem ze třetích zemí, navíc teď v Evropě schválili zase na další rok bezcelní dovoz ze třetích zemí. Místní producenti jsou svázáni spoustou pravidel, musí dodržovat řadu omezení, která pro tento dovoz neplatí,“ vysvětlovala ředitelka středočeské Agrární komory Petra Novotná hlavní příčiny rozladěnosti českých zemědělců.

Spanilé jízdy

K protestu, který má většinou podobu spanilých jízd zemědělských strojů ulicemi měst nebo k hraničním přechodům, se připojily desítky zemědělců z Kutnohorska. Ti měli sraz na okraji Kutné Hory a stejně jako zhruba před měsícem vyrazili po hlavní silnici, tentokrát ne směrem na Kolín, ale opačně na Čáslav.

Od sedmé hodiny ranní se v areálu statku v Dolních Dvorech shromažďovala zemědělská technika, aby protestující zemědělci po osmé hodině vyrazili na Hradec Králové. Z firmy Česká osiva od Chlumce nad Cidlinou přijela parta v čele s Ondřejem Hronem. Účastnili se i předchozích protestů.

Protesty zemědělců v ČeskuVideo: Ludmila Žlábková, Novinky

„Když se například podíváte okolo, ty stroje vypadají nové, ale jsou staré třeba dvacet let. Traktor dnes koupíte za osm deset milionů a za deset let už vám ho nikdo nepojistí. Navíc ty stroje kupujeme za své peníze. Není pravda, že na to jsou dotace,“ upozornil Ondřej Hron.

Do centra Hradce vyjela kolona více než třiceti traktorů, bylo domluveno, že pojedou průměrnou rychlostí kolem dvaceti kilometrů v hodině. Zejména vjezd na frekventovanou silnici první třídy číslo 35 z Jičína do Hradce Králové monitorovala policie. „Nechceme blokovat dopravu, chceme, aby to proběhlo v klidu, proto se jede až po osmé hodině,“ shodovali se zemědělci.

Foto: David Taneček, ČTK

Protestní jízda zemědělců v Hradci Králové

Nespokojení zemědělci budou ve středu opět protestovat. S traktory přijedou do měst i na hraniční přechody

Domácí

Do ulic vyrážejí protestovat i zemědělci z jižního Plzeňska a Rokycanska. Sraz mají ve Chválenicích, odkud zamířili do západočeské metropole. Informaci potvrdil předseda krajské Agrární komory Jaroslav Šíma.

Protest zemědělců na TrutnovskuVideo: Vladislav Prouza, Novinky

Zhruba třicet traktorů a další techniky tentokrát dojede do městské části Slovany. „Chceme se dostat víc k centru, aby si nás lidé všimli,“ vysvětlil Šíma. Z Nepomucké ulice se vydají do Částkovy až k obchodnímu domu Dvořák, na kruhovém objezdu se otočí a po Koterovské vyrazí zpátky.

Druhá skupina čítající zhruba stejný počet strojů se vydá z Třemošné na severním Plzeňsku až na okraj západočeské metropole. „Akce se zúčastní také zemědělci z Klatovska. Z Číhaně to vezmou na Klatovy a zpět,“ upřesnil Šíma.

Přehlídka krásných strojů. Nedaří se jim špatně, zhodnotil Stanjura protest zemědělců

Ekonomika

Podle něj se protestujícím nelíbí, že současná vláda neplní sliby. „Zemědělci měli mít slevu na sociálním pojištění nebo se měla udržet národní podpora ve výši pěti miliard, což se nestalo,“ řekl.

Odmítají dělení na malé a velké

Část moravských zemědělců si dala sraz v Příkazech, odkud se desítky traktorů a další zemědělské techniky po 10. hodině pustily do nedaleké Olomouce. „S nelibostí sleduji vyjádření části politiků. Přezíravé pohledy a vyjádření premiéra a některých ministrů této vlády dokazují, že vážnost situace stále není pochopena, a o svá práva se tak musíme opět přihlásit. Na tyto traktory jsme si museli vzít úvěry a jsou naším výrobním prostředkem, bez kterého se v 21. století neobejdeme. Nechápu také potřebu politiků nás neustále rozdělovat na velké a malé zemědělce. V problémech jsme všichni a potřebujeme jejich řešení bez ohledu na to, kterým politikům jsme nebo nejsme sympatičtí,“ řekl Novinkám jeden z organizátorů protestu, předseda Asociace soukromého zemědělství Olomouckého kraje Václav Koutný.

Protesty zemědělců na OlomouckuVideo: Miloslav Hradil, Novinky

V Olomouci projela kolona zemědělské techniky po trase vedoucí přes páteřní komunikace, kolem hlavního vlakového nádraží i centrem města. V permanenci byly klaksony strojů. Zemědělci kritizovali zejména dovozy obilovin z Ukrajiny či Ruska, kde jejich producenti nemusejí dodržovat standardy Evropské unie. „Mají tak nižší výrobní náklady, což likviduje naši produkci. Ta se cenově snížila zhruba na padesát procent a zemědělství přišlo o 19 miliard,“ řekl Novinkám předseda Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků Jiří Milek.

„Sešli jsme se, abychom opět tlumočili naše požadavky, protože naše vláda s námi nechce komunikovat. Problém je, že je tu nadvýroba potravin. V republice se vyrobí asi osm milionů tun obilovin, z toho se jen pět milionů spotřebuje. Místo toho, aby nám vláda pomohla tu nadprodukci udat někde na světových trzích, tak se naopak sem vozí obilí hlavně z Ukrajiny. My potřebujeme produkci prodat, abychom mohli dále investovat a zabezpečit výrobu,“ doplnil František Sekanina, který má farmu v Žerůvkách, místní části Bystročic.

Blokáda hranic

Hraniční přechod s Německem Strážný–Philippsreut blokovalo od desáté do dvanácté hodiny asi sedmdesát traktorů. Na německé i české straně vznikla asi kilometrová kolona automobilů.

„Máme hlídky i například v Houžné a na blokádu řidiče upozorňujeme. Ti pak většinou využívají při cestě do Německa trasu na Český Krumlov a Dolní Dvořiště,“ sdělila Právu mluvčí jihočeské policie Martina Joklová. V koloně stály většinou kamiony. „Někteří řidiči raději počkají nebo se nechtějí vydávat na objízdnou trasu,“ doplnila Joklová. O blokádě přechodu informovali zemědělci s předstihem v minulých dnech.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Blokáda hraničního přechodu Strážný

Po 11. hodině zemědělci částečně na zhruba půl hodiny blokovali také průjezd česko-polské hranice. Vyrazili se svými stroji na okružní jízdu mezi bývalou celnicí a kruhovým objezdem v Chotěbuzi. Ostatní řidiči vždy museli počkat, než kolona zemědělské techniky projede.

Protest zemědělců na hranici v ChotěbuziVideo: Pavel Karban, Novinky

Do Mikulova dorazil první traktor o půl deváté a nakonec jich dorazilo kolem padesátky. S policií se organizátoři dohodli, že akci uskuteční mimo hlavní tah, pod momentálně nepoužívaným zastřešeným prostorem pro odbavování kamionů. Šéf jihomoravské Agrární komory Václav Hlaváček prý nikdy nečekal, že se dožije, aby se produkční zemědělství proměnilo v pouhou údržbu krajiny.

V Moravskoslezském kraji protestují zemědělci na třech místech. V Opavě a Bruntále uspořádali jízdu městem, další se pak sešli na hranici s Polskem v Chotěbuzi na Karvinsku. „Jsme tady proto, abychom dali najevo, že ty problémy jsou celoevropské,“ řekl jeden z protestujících zemědělců na česko-polské hranici Karel Kuběnský z Těrlicka-Hradiště. Za největší problém nyní považuje Green Deal.

Protest zemědělců v MikulověVideo: Milan Vojtek, Novinky

Foto: Václav Šálek, ČTK

Protest zemědělců na hraničním přechodu Mikulov/Drasenhofen

„Teď se třeba schválilo Euro 7, kde se udělaly velké ústupky automobilovým motorům, ale zařadilo se tam zemědělství, především větší chovy prasat a kuřat, které budou spadat pod emisní povolenky nebo budou muset složitě papírovat a dělat nějaké opatření s uhlíkem. A plánuje se, že do roku 2026 do toho bude spadat i skot,“ upozornil s tím, že nikdo s českými zemědělci nic neprojednává, takže nemá vůbec představu, co se na ně jak v Bruselu, tak z Prahy chystá.

Zatímco nedávno se protestu na stejném místě zúčastnila zhruba stovka strojů, ve středu k bývalé celnici v Chotěbuzi dorazily tři desítky zemědělské techniky. „Nepřijeli polští zemědělci. Ti se teď především soustřeďují na velká města, protože chtějí tam ukázat největší tlak,“ zdůvodnil Kuběnský menší účast protestujících, kteří plánují, že ještě v průběhu dopoledne budou blokovat na hranici dopravu. „Budeme kroužit mezi bývalou celnicí a kruhovým objezdem u hranice s Polskem,“ popsal zemědělec, který přiznal, že na protest si odskočili z polí. „Počasí je teď dobré a práce je hodně, všichni potřebují sít nebo dělat jiné věci. Nám se třeba telí krávy, takže pár hodinek musí vydržet bez dozoru,“ prozradil Kuběnský.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Protest zemědělců na hraničním přechodu Mikulov/Drasenhofen, 20. března 2024. Cílem protestů je podle zemědělců upozornit na dlouho neřešené problémy pěstitelů a chovatelů a prohlubující se krizi v agrárním sektoru nejen na evropské, ale i na národní úrovni

Evropská komise vyhověla zemědělcům

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám