Hlavní obsah

Tradiční výstup na Helfštýn znepříjemnilo počasí, skalní příznivci přišli v historických kostýmech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pouhá tisícovka turistů zavítala v letošní první sobotu roku na středověký hrad Helfštýn u Týna nad Bečvou na Přerovsku. Ročně přitom tradiční novoroční výstup přiláká k hradu kolem tří tisíc návštěvníků. Vloni to bylo rekordních 5265 lidí.

Výstup na Helfštýn znepříjemnilo nevlídné počasíVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Letošní návštěvnost poznamenalo deštivé počasí. „Teď jsme na nějakých 800 lidech, ale snad přijdou další po obědě. Máme otevřeno do tří, ale když přijdou lidé i těsně před uzavřením hradu, jsme ochotni tu být až do čtyř hodin. A doufám, že se dostaneme alespoň na třetinu obvyklého počtu,“ uvedla v poledne jedna z žen u pokladny této středověké dominanty Přerovska. A dočkala se. Na hrad vyrazilo alespoň 1180 milovníků středověkých památek a turistiky.

„Je to tradice, neexistuje, abychom nepřišli. A je jedno, jestli prší, je minus patnáct, nebo je slunečné počasí. Ale jak bych to řekl. Nevadí, že prší, hlavně, že není škaredé počasí,“ řekl Právu Josef Pellar z Otrokovic na Zlínsku. Se svou ženou a dcerkou vyrazili z Otrokovic vlakem už v sedm ráno a od Lipníka nad Bečvou šli k hradu stejně jako většina dalších turistů pěšky. „Už jsem tu asi podvacáté. Je to pro nás tradice. Pozdravit se tu s přáteli a popřát si vše dobré do nového roku,“ doplnila jeho manželka Alžběta.

Foto: Aleš Fuksa, Novinky

Někdo dorazil i v historických kostýmech.

Až z Vizovic na hrad dorazila Hana Dobiášová. „Nebyla jsem tu tak pět let. Vstávala jsem po páté hodině, abych se na hradě pozdravila s přáteli.“ Naproti tomu Eduard Šoltis ze Zlína jezdí v první sobotu roku na hrad s drobnými přestávkami už od roku 1989. Začali jsme na Helfštýn jezdit ještě v rámci hnutí Brontosaurus,“ zavzpomínal Šoltis.

Déšť znepříjemňoval lidem výstup k rozsáhlému hradnímu areálu po celý den. „Byla zima, pršelo. Na vedlejších komunikacích bylo všude bahno. Návštěvnost nebyla tak silná jako například loni,“ poznamenala mluvčí památky Pavlína Jindrová a dodala: „Máme pocit, že rodin s dětmi, malými zejména, dorazilo méně než v předešlých letech. Ale jinak co se týká nadšenců do historie a odívání se do historických oděvů, tak těch dorazilo standardně požehnaně.“

Dlouholetá tradice

Lednové setkání má na Helfštýně dlouholetou tradici, koná se od roku 1983. Letos kvůli nevlídnému počasí dorazili především skalní fanoušci. Výstupu se znovu zúčastnili též zástupci různých spolků a klubů, někteří z nich i ve vojenských stejnokrojích a historických kostýmech.

Dalším návštěvníkům se středověká památka znovu otevře na přelomu března a dubna, kdy hrad oficiálně zahájí novou sezonu.

V loňské úspěšné turistické sezoně na Helfštýn podle ČTK dorazilo 109 670 návštěvníků. O rok dříve památku navštívilo rekordních 116 511 lidí, šlo o nejvyšší počet od zpřístupnění historického objektu téměř před padesáti lety.

Hrad Helfštýn je jedním z největších hradů v ČR a jednou z nejnavštěvovanějších památek v Olomouckém kraji. V minulých letech se dočkalo jeho hradní jádro rozsáhlé rekonstrukce. Zchátralý renesanční palác začali stavbaři opravovat v září 2017 a práce trvaly do srpna 2020. Rekonstrukce stála přes 90 milionů korun. Zahrnovala statické zajištění objektu, opravu fasády, zastřešení objektu pískovým sklem i vybudování nových průvodcovských tras.

Zřícenina Helfštýn a jeho nevídaná proměna

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám