Hlavní obsah

Toxoplazmózou trpí až čtvrtina Čechů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Toxoplazmózou, respektive nákazou prvokem Toxoplasma gondii, která je nejrozšířenější parazitární infekcí člověka, může být bezpříznakově infikována až čtvrtina Čechů. Připomněl to Státní zdravotní ústav (SZÚ), podle něhož představuje infekce riziko především pro těhotné ženy, neboť může vést k potratu či vrozeným vadám dětí. Ohroženi jsou rovněž lidé s oslabenou imunitou.

Foto: Profimedia.cz

Toxoplasma gondii

Článek

S epidemií toxoplazmózy se ČR potýkala v roce 1994, kdy bylo nahlášeno přes 2000 případů. Za loňský rok jich sice je 71 a letos za první tři čtvrtletí 53, ale odborníci jsou přesvědčeni, že latentní nákazou v ČR trpí mezi 15 a 25 procenty populace.

„Dostupná data o podílu latentně infikovaných pro takto výrazný pokles nesvědčí. Domníváme se, že skutečný počet případů je mnohem vyšší,“ upozornil v souvislosti s počty zaznamenaných nákaz vedoucí Národní referenční laboratoře pro toxoplazmózu Petr Kodym.

Celosvětově je nákazou infikována přibližně třetina světové populace.

Alarmující studie: kočky zamořují populaci parazitem. Útočí i na mozek

Věda a školy

„Lidé se mohou nakazit z prostředí kontaminovaného oocystami – infekčními stadii parazita vylučovanými s kočičím trusem. Často se jedná o hlínu, písek z pískovišť či špatně omytou zeleninu,“ dodal Kodym.

Lidé se nejčastěji mohou nakazit od koček, mezihostitelem mohou být i další kočkovité šelmy, ptáci, savci.

U lidí se zdravou imunitou je infekce bezpříznaková, případně jen s mírnými projevy. Podle odborníků se jen u pěti procent nakažených objeví příznaky podobné nákaze chřipkou, jako je zvýšená teplota, slabost, bolesti svalů či otoky uzlin. Po akutní fázi přechází v klidovou a člověk získává doživotní imunitu.

Toxoplazmóza u žen ovlivňuje pohlaví dítěte

Věda a školy

Jinak je tomu u lidí, kteří mají sníženou imunitu. U nich může infekce vyústit k zánětu srdečního svalu, poškození jater či nervového systému. U těhotných žen může při akutní infekci dojít k poškození plodu.

„Vrozená toxoplazmóza postihuje zejména mozek a smysly plodu, může být také příčinou potratu či vrozených vývojových vad. Pokud ale nákazu u těhotné ženy odhalíme včas, lze nasazenou léčbou riziko přenosu na plod snížit, a dokonce i potlačit některé již přítomné symptomy,“ uvedla Markéta Geleneky z Kliniky infekčních nemocí 3. lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Bulovka. Omezení rizik napomáhá i prenatální screening, který však není povinný.

V Česku jsou ohniska černého kašle u neočkovaných dětí

Domácí

Reklama

Související témata:
Toxoplazmóza

Výběr článků

Načítám