Hlavní obsah

Topolánek: úřednická vláda je možná do předčasných voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Úřednickou vládu, která by vedla stát do předčasných voleb, připustil ve středu šéf ODS Mirek Topolánek. Zároveň ale zdůraznil, že upřednostňuje politickou vládu a připomněl, že v přepočtu na hlasy se většina občanů vyslovila pro vládu koalice ODS, lidovců a zelených. Proto je podle něj vláda úředníků, kterou prosazuje ČSSD, podvodem na voličích.

Článek

Předseda ODS připustil vznik úřednické vlády na středečním semináři s názvem Svobodné volby nebo úřednická vláda?, který se konal na půdě Senátu.

"Věřím, že budeme mít vládu politickou. Pokud by měla být úřednická, tak pouze k předčasným volbám," řekl Topolánek.

Podle Topolánka by úřednická vláda zklidnila situaci pouze dočasně. Její pozice by podle šéfa ODS oslabily hned první průzkumy stranických preferencí. V dlouhodobé perspektivě by nemohla provádět reformy důchodového nebo daňového systému. Topolánek také zapochyboval o její schopnosti úspěšně bojovat s korupcí.

Kalousek: vláda úředníků není demokratická

Idea úřednické vlády se nezamlouvá ani předsedovi KDU-ČSL Miroslavu Kalouskovi. "Vláda může být buď politická, nebo odborná, ale ne obojí," řekl na semináři. Každá vláda je podle něj totiž politická.

"Ve vládě odborníků budou zásadní rozhodnutí činit nezvolení a nikomu nezodpovědní úředníci, či takzvaní odborníci," upozornil Kalousek, kterému vadí, že vláda složená z expertů přehlíží výsledky demokratických voleb. Občané navíc podle Kalouska přicházejí o právo potrestat nebo naopak odměnit vládu v příštích volbách.

"Těžko si představit voliče, který volil své představitele s očekáváním, že se vzdají přímé vládní odpovědnosti," dodal Kalousek.

Bursík: úřednická vláda znamená velkou koalici

Podle předsedy Strany zelených Martina Bursíka není úřednická vláda v podání ČSSD ničím jiným než velkou koalicí sociálních a občanských demokratů.

Pokud podle něj neumějí strany dospět k jiné dohodě, je kabinet odborníků jedním z možných řešení. I taková vláda ale bude podle Bursíka sama ovládána politickými stranami, které budou ve skutečnosti "tahat za nitky".

Ve svém projevu šéf zelených několikrát citoval z díla legendárního novináře Ferdinanda Peroutky: "Až se politické strany zase shodnou na programu a až opět vytvoří většinu ochotnou přijmout vládu do vlastních rukou, pak ovšem úřednický kabinet může odejít a také odejde. Ale do té doby hromovat proti úřednické vládě je něco takového jako zlobit se na tlakoměr, že dělá bouřku."

Reklama

Výběr článků

Načítám