Hlavní obsah

Topolánek s Paroubkem chtějí vyřešit pat do 14 dnů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsedové ODS Mirek Topolánek a ČSSD Jiří Paroubek po své středeční ranní schůzce oznámili, že spolu zahájí nové kolo jednání o řešení povolební situace. Podle Paroubka by ze vzájemných debat měla do čtrnácti dnů vzejít dohoda. Oba politici se shodli na tom, že hovořit o předčasných volbách zatím není na místě.

Článek

Topolánek uvedl, že se s Paroubkem dohodl na termínech vzájemných schůzek, které by měly vést k řešení patové situace. "Řešení musí odblokovat Sněmovnu a dát zemi vládu s mandátem," řekl předseda ODS.

Paroubek zopakoval, že pro ČSSD je nepřijatelný projekt trojkoalice a zatím se nehodlá bavit ani o předčasných volbách. "Musejí být vyčerpány tři pokusy o sestavení vlády, takže hovořit o předčasných volbách není na místě," řekl Paroubek.

Trojkoalice v úterý nabídla ČSSD časově i programově omezenou trojkoaliční vládu, která by zemi vládla jeden rok a dovedla by ji do předčasných voleb. Paroubek tento návrh odmítl. [celá zpráva]

Topolánek trvá na trojkoalici

Předseda ODS prohlásil, že jsou s Paroubkem povinni najít řešení, jinak to znamená dřívější volby.

"Pro mě osobně to řešení musí vycházet z té zatím velmi pozitivně vnímané spolupráce tří stran KDU-ČSL, Strany zelených a ODS, nicméně bude se zřejmě odehrávat na bázi diskuse nejsilnějších stran, to znamená ČSSD a ODS," řekl Topolánek.

Paroubkův tajemný "komplexní návrh"

Předseda ČSSD Paroubek novinářům řekl, že svůj protějšek z ODS během zhruba půlhodinové ranní schůzky informoval o svém komplexním návrhu řešení povolebního patu. Je to stejný návrh, který se kterým šel Paroubek v úterý k prezidentovi Václavu Klausovi. [celá zpráva]

Ani tentokrát ale šéf sociální demokracie neodhalil detaily svého plánu. Místo toho připomněl, že dosud nikdo nezná ani podrobnosti z jednání mezi Václavem Klausem a Milošem Zemanem o opoziční smlouvě před osmi lety.

"Pokud chceme dojít k nějakému výsledku jednání, tak to nemůže být reality show," řekl Paroubek. Topolánek s ním souhlasil, když řekl, že k jednání je potřeba klid.

Podle předsedy zelených Martina Bursíka Paroubek zmínkou o opoziční smlouvě dokázal, že chce dosáhnout její obdoby. Bursík řekl ČTK, že předseda ČSSD chce trojkoalici zcela "vygumovat" a svůj cíl postupně legitimizuje.

Volba předsedy Sněmovny opět bez kandidáta

Z vystoupení lídrů obou nejsilnějších stran vyplynulo, že poslanci v pátek opět nebudou mít koho volit do čela Sněmovny. Trojkoalice ani ČSSD totiž žádné kandidáty do páteční volby, v pořadí už šesté, nominovat nebudou. "Formální potvrzování stovky nám připadá nesmyslné," řekl Topolánek.

Paroubek na to řekl, že výsledky dosavadních jednání mezi ODS a ČSSD nezaručují, že by někdo mohl být zvolen.  

Strany mohou nominovat své kandidáty do středečních 18 hodin. V případě, že nikoho nepostaví, poslanci se v pátek sejdou, konstatují, že nemají koho volit a stanoví termín další volby. Ta se podle ústavy musí konat do deseti dnů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám