Hlavní obsah

Topolánek přistižen u Špidly

Novinky, Lukáš Bek, Právo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Předsedu ODS Mirka Topolánka v úterý stihla smůla. Nepodařilo se mu totiž utajit zamýšlenou schůzku se svým hlavním rivalem - premiérem Vladimírem Špidlou. Dílem náhody na šéfa ODS místo nenápadného přijetí ve Strakově akademii čekalo setkání s početnou skupinou novinářů.

Foto: HZS Jihočeského kraje
Článek

Důvodem Topolánkova přešlapování na Úřadu vlády bylo, že se o víc než půl hodiny protáhla dopolední koaliční schůzka na téma zdravotnictví. Tím pádem byl odložen i plánovaný brífink, takže ve chvíli Topolánkova příchodu novináři stále čekali v předsálí Špidlovy kanceláře.

Konec nulové tolerance?

Viditelně zaskočený předseda ODS nechtěl k důvodu své návštěvy říci jediné slovo a než jej mluvčí kabinetu Anna Veverková uvedla do chodby před Špidlovu kancelář, raději poodstoupil a telefonoval. Rozpačitý Topolánek nakonec strávil na úřadu jen několik minut, protože na něj kvůli zmíněné koaliční schůzce Špidla neměl čas. Zatím tedy zůstalo utajeno, zda chtěl prolomit "nulovou toleranci" ODS vůči koaliční vládě.

Topolánek až později na dotaz Práva přiznal: "My jsme se na lidoveckém sjezdu (se Špidlou) dohodli, že je čas se potkat a nevyměňovat si názory přes noviny na pár témat. Myslíme si, že to patří k politice a já jsem se nikdy netajil, že se čas od času s Vladimírem Špidlou sejdu, stejně jako z celou řadou jiných koaličních politiků." Topolánek i Špidla byli o víkendu hosty na sjezdu KDU-ČSL v Ostravě.

Plánované setkání s premiérem označil předseda ODS za "zcela standardní, ničím nevyvolanou záležitost". Námět plánované schůzky však prozradit nechtěl. "Je to pár témat, která probereme a která si zcela jistě necháme pro sebe."

Veřejnost se tedy zatím nedoví, zda si soupeři chtěli vyříkat například spor o projednávané peníze pro kraje, reformu veřejných financí či zdravotnictví.

Summit Špidla-Topolánek dohodnou sekretariáty politiků na jiný termín.

"Hele, musíme spolu posedět"

Včera ráno také jednalo grémium ODS. Místopředseda Petr Bendl Právu řekl, že členové nejužšího vedení ODS byli o schůzce Topolánka se Špidlou informováni s tím, že "téma nebylo úplně jasné". Na setkání podle něj nemělo být probíráno nic tak "superdůležitého", aby se tím grémium zabývalo.

Bendl soudí, že si šéfové ODS a ČSSD na lidoveckém sjezdu řekli: "Hele, měli bychom si taky někdy sednout na pár věcí. Jak znám pana předsedu Topolánka, proběhlo to asi v tomhle duchu."

Vyslyšeli Klause?

Možná se premiér a vůdce opoziční ODS rozhodli vyhovět apelu prezidenta Václava Klause. Ten v nedávném projevu ve Sněmovně a v den státního svátku 28. října politiky napříč stranami vyzval, aby jejich názory na řešení konkrétních problémů nepřevážily společný cíl, jímž je zájem na prosperitě země.

Přitom právě Topolánek v září inicioval usnesení výkonné rady ODS, která se rozhodla - nakonec neúspěšně - odvolat vládu, protože Špidla podle ODS škodí zemi a nedrží slovo. Již v červnu ODS konstatovala, že jediné, čím může premiér zemi prospět, je jeho odchod.

Topolánkova ostře "protišpidlovská" rétorika zjevně měla současného šéfa ODS odlišit od jeho předchůdce Klause. Ten se ještě před volbami 1998 vídával s Milošem Zemanem. Frekvence jejich setkávání vzrostla po podpisu opoziční smlouvy. Klaus býval občas viděn ve Strakově akademii, ale na otázky novinářů s úsměvem odpovídal, že si tam z doby svého premiérství zvykl chodit ke kadeřnici. Tyto návštěvy, související s nadstandardními vztahy se Zemanem, však nesla část členské základny i příznivců ODS nelibě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám