Hlavní obsah

TOP 09 chce zatočit s energetickými šmejdy

Novinky, zpe
Praha

Takzvaní energetičtí šmejdi by to měli mít těžší. TOP 09 připravila novelu energetického zákona, která by pro agresivní podomní prodejce energií zpřísnila pravidla.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Energetičtí šmejdi obcházejí domovy a nabízejí levnější energie. Ve skutečnosti ale na tom lidé spíše prodělají a upíší se k často nevýhodným smlouvám. V jiných případech se zase podvodní prodejci vydávají za inspektory, aby vzbudili důvěru lidí.

„Praktiky energetických šmejdů jsou opravdu otřesné. Stává se například, že ze seniorů vylákají podpis na plnou moc a poté uzavírají za lidi nevýhodné smlouvy na předražené dodávky energií,“ uvedla první místopředsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Na praktiky energetických šmejdů si stěžují tisíce lidí

Ekonomika

Změnit by to měla novela energetického zákona. TOP 09 chce uzákonit, aby smlouva o dodávce energií mohla být jen na dobu určitou, maximálně na 36 měsíců.

Plná moc ke zprostředkování smlouvy o dodávce energií by měla mít omezenou dobu, nesměla by platit déle než šest měsíců.

Zákazník by zároveň měl mít možnost odstoupit od smlouvy, aniž by byl pokutován, například smluvní pokutou nebo doúčtováním ceny za energie. Novela by měla také zabránit tomu, aby dodavatel energií prodloužil smlouvu bez souhlasu zákazníka.

Šmejdi přitvrdili. Hrozí, že odmontují elektroměr

Domácí

Obdobnou novelu slibovala letos v dubnu tehdejší ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO). Její angažmá ve vládě ale ještě ten měsíc skončilo a z novely tak sešlo.

„Vláda od jara slibovala, že tento problém bude řešit, ale zatím žádný návrh nepředložila, tak jsme se rozhodli předložit novelu sami,“ uvedla Pekarová Adamová. Předjednanou podporu ve Sněmovně zatím nemá, ale doufá, že ostatní strany novelu podpoří.

Reklama

Výběr článků

Načítám