Hlavní obsah

Toman: Kvóty na české potraviny jsou dobré, špatné je provedení

Právo, Tomáš Volf

Preference českých potravin v obchodech dává smysl, řekl Právu ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD). Myšlenku kvót na potraviny chce v Bruselu hájit. Připustil ale, že zákon schválený Sněmovnou, který odsoudil i premiér Andrej Babiš (ANO), potřebuje přepracovat. Senát by se normou měl zabývat v březnu.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zemědělství Miroslav Toman

Článek

Řekl jste, že o kvótách budete s EU jednat. Je ale vůbec o čem jednat, když to neladí s pravidlem volného pohybu zboží na jednotném trhu?

Jsme připraveni vést s Evropskou komisí (EK) diskusi, protože chceme, aby lidé měli možnost nakoupit potraviny z lokálních zdrojů. Nejdříve je ale třeba počkat na definitivní schválení novely a příslušného ustanovení o povinném podílu potravin v obchodech. Ministerstvo zemědělství není autorem pozměňovacího návrhu.

Je otázka, zda by neměla EU změnit některá společná pravidla

Bohužel technicky není návrh napsaný příliš dobře, proto jsme měli k návrhu neutrální stanovisko. Předpokládám, že Senát novelu vrátí poslancům k přepracování. Samozřejmě by povinný podíl tuzemských potravin skutečně začal platit až po schválení tohoto znění ze strany Komise, protože naší povinností jako členského státu je notifikovat předpis u EK.

Jak chcete argumentovat?

Jistě, tato námitka padne. Na druhou stranu sama EU má vysoké ekologické ambice, představila strategii od zemědělce ke spotřebiteli či strategii k biodiverzitě. A zkrácení dodavatelského řetězce, preference lokálních surovin, které nezatěžují celou Evropu zbytečnými tisícikilometrovými převozy, to s tím úzce souvisí.

Potravináři povinné kvóty odmítají

Ekonomika

Otázka změny klimatu je důležitá, musíme snižovat uhlíkovou stopu, takže i pokud by český návrh zákona neprošel, je na stole otázka, zda by neměla Evropa změnit některá společná pravidla. Opravdu považuji za zbytečné, aby si v sezoně český zákazník kupoval jablka ze zahraničí, když jsme schopni je u nás vypěstovat, ale zemědělci je nedostanou na pulty, protože je tam nikdo nepustí.

Vy sám jste kvóty podpořil, když jste poslance vyzval, aby v otázce potravin byli trochu nacionalisty. Maďarsko a Rumunsko ale kvůli nim skončily u unijního soudu, toho se neobáváte?

O této variantě samozřejmě víme. Jak jsem již uvedl, ministerstvo zemědělství návrh nepřipravovalo, ani s námi nebyl při tvorbě konzultován, proto jsme měli k pozměňovacímu návrhu neutrální stanovisko. Uvidíme, zda a v jaké podobě bude nakonec zákon schválen.

Expert na unijní právo: Kvóty na české potraviny jsou plivnutím do evropské integrace

Ekonomika

To, že i další země přicházejí s návrhy na preferenci místních potravin, je ale signál, že myšlení řady zemí se mění. Tady se nebavíme o automobilech, které pochopitelně nemůže vyrábět každá země, ale o základních potravinách, které je schopný daný stát u sebe produkovat.

Většina senátorů se zatím staví proti principu kvót. Budete s nimi jednat o úpravě novely?

Pokud budou mít senátoři zájem, jsem s kolegy z ministerstva připraven poskytnout jim pomoc a dát stanoviska k případným úpravám a dalším pozměňovacím návrhům.

Za nejdůležitější považuji, že konečně prošel zákaz dvojí kvality potravin. To je to, po čem všichni dlouho volali.

Jen zopakuji, že na návrhu, který prošel třetím čtením v Poslanecké sněmovně, jsme nijak nespolupracovali, autoři nás nepožádali o stanovisko. Sněmovna jej takto odhlasovala a my v současnosti analyzujeme jednotlivé části návrhu, bohužel, i když jde o dobrou myšlenku, technické provedení je podle nás špatné.

Poslanci odklepli kvóty na české potraviny

Domácí

Zákon jako celek je nesmírně důležitý, bohužel nyní se debata kolem něj zaměřila pouze na povinný podíl potravin v obchodech, který ale nebyl součástí námi připravovaného vládního návrhu.

Za nejdůležitější považuji, že konečně prošel zákaz dvojí kvality potravin. To je to, po čem všichni dlouho volali, a jsem rád, že naši spotřebitelé už nebudou občany druhé kategorie, kterým může kdokoliv prodávat horší kvalitu než v jiných zemích.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám