Hlavní obsah

Tolerance prošlých řidičáků brzy končí

Právo, Adam Kahánek

V době koronavirové epidemie to řidiči uvítali. Díky evropským nařízením Omnibus I a II mohli odložit obnovení prošlého řidičského průkazu. Výjimka, která měla pomoci k omezení mobility občanů, se ale u některých dokladů blíží svému konci a řidiči už by tak s jejich prodloužením neměli otálet.

Foto: MDČR

Ilustrační foto

Článek

Propadlé řidičáky v období od loňského 1. září do letošního 30. června získaly automaticky od Evropské unie „extra životnost“ v podobě dalších deseti měsíců od původního data konce své platnosti. Ti, kdo toho využili, přičemž jim měl řidičák loni v září propadnout, mají nejvyšší čas na vyřízení si nového, jelikož se v červenci načítá jedenáctý měsíc.

Propadl vám řidičák? Na úřad už nemusíte

Domácí

V případě neplatného řidičáku by je už pokuta až 2000 korun při silniční kontrole neminula. Podle odhadů ministerstva dopravy se prodloužení řidičáků, kterým byla udělena evropská výjimka, týká zhruba 200 tisíc lidí.

Nově to jde i online

„Ročně se vymění z důvodu uplynutí platnosti půl až tři čtvrtě milionu řidičáků, takže nejde o veliké číslo. Taktéž je třeba doplnit, že až desítky tisíc řidičáků nakonec měněny nebudou, protože se jejich držitelé kvůli svému věku nebo zdravotnímu stavu rozhodnou již neřídit,“ řekl Právu mluvčí resortu František Jemelka.

Lidé přesto stále nemusí chodit na úřad. Díky novince, jež platí od 1. června, jim stačí, když mají zřízenou datovou schránku, a o nový řidičák mohou požádat online přes Portál občana.

Elektrický hummer má být nesmírně těžký, řidičák na auto nebude stačit

AutoMoto

„Ušetříte si jednu cestu na úřad a vše vyřídíte z pohodlí domova. Pokud tuto možnost nevyužijete, rozhodně si návštěvu na libovolném úřadu s rozšířenou působností zarezervujte online na konkrétní datum a čas,“ dodal Jemelka.

Nařízení Omnibus se ale netýká jen prošlých řidičáků. Výjimka se vztahuje také na technické prohlídky či licence. Resort dopravy i přesto řidičům doporučuje, aby raději svá auta přistavili na pravidelnou technickou prohlídku včas.

Milostivý Omnibus

EU původně nařízením Omnibus I po loňské první vlně koronaviru prodloužila životnost řidičských průkazů, které by propadly v období od 1. února do 31. srpna, a to o sedm měsíců.

S druhou vlnou se lhůta po 1. září Omnibusem II dál prodloužila do letošního 1. července nebo o šest měsíců, je-li nový konec platnosti až po 1. červenci. Pokud ale někomu vypršela původní platnost řidičáků až po loňském 1. září (Omnibus II), platí prodloužení platnosti o deset měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám