Hlavní obsah

Toaletní papír s Masarykem pobouřil bojovníky za svobodu

Právo, zaš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) pobouřil toaletní papír, na kterém je vytištěna pětitisícikoruna s podobiznou Tomáše Garrigua Masaryka. Prodej zboží, které je dostupné i v kamenných prodejnách, označují za urážku národní hrdosti.

Foto: Jan Švábek, Právo

Toaletní papír s pětitisícikorunou, na které je vyobrazen Tomáš Garrigue Masaryk

Článek

Podle předsedy plzeňské pobočky ČSBS Jaroslava Bukovského je šokující, že se na toaletním papíru může objevit portrét jakéhokoliv prezidenta, který patří k symbolům české státnosti.

„Je to urážka naší národní hrdosti, pokud je takto potištěný toaletní papír určen ke konání lidské potřeby. Až tak daleko sahá současná liberalizace naší občanské společnosti. Toaletní papír je prodáván jako vtipný dáreček, což zrovna za vtipné nepovažujeme,“ řekl Bukovský.

Ještě ostřejší slova volil další člen svazu, Hanuš Bošek. „Úplně tím opovrhuji, utírat si zadek Masarykem. Nevím, jak to pojmenovat, zhovadilost je slabé slovo,“ řekl Právu Bošek.

Foto: Jan Švábek, Právo

Toaletní papír s pětitisícikorunou, na které je vyobrazen Tomáš Garrigue Masaryk pobouřil Český svaz bojovníků za svobodu

Bojovníci za svobodu považují prodej papíru za skandální. Kromě oblastního výboru ČSBS se podle Bukovského ožehavou záležitostí zabýval i ústřední výbor ČSBS v Praze.

Výrobcem papíru je čínská společnost Damon Paper Industrial, v České republice a na Slovensku ho distribuují Levné knihy. Právo požádalo firmu o komentář, ta ale na dotaz dosud nereagovala. Podle ČSBS je zboží v prodeji zhruba dva roky. Za 39 korun je k dostání například v prodejně Levných knih v ulici Bedřicha Smetany v Plzni.

ČSBS je dobrovolným, nestranickým a nezávislým spolkem, který sdružuje účastníky národního boje za osvobození ve druhé světové válce. Po překročení patnácti let věku se členy mohou stát i jejich rodinní příslušníci a pozůstalí.

Anketa

Pobuřuje vás toaletní papír s podobiznou Tomáše Garrigua Masaryka?
Ano
47,9 %
Ne
47 %
Je mi to jedno
5,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3966 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám