Hlavní obsah

Tlak na Jurečkův konec sílí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atmosféra mezi vládními lidovci houstne. Přibývá hlasů, které volají po předčasném sjezdu a konci Mariana Jurečky v čele strany, jehož poškodil skandál s večírkem v době střelby na filozofické fakultě.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

Jednoznačně to napsal poslanec a bývalý předseda strany Pavel Bělobrádek na stranickém internetovém fóru. „Ke změně musí dojít nejen kvůli aféře předsedy, ale i kvůli dlouhodobě špatným výsledkům strany,“ napsal podle serveru Seznam Zprávy spolustraníkům Bělobrádek.

V poslaneckém klubu to není ojedinělý hlas. „Ta aféra s večírkem se stala katalyzátorem frustrace, která je ve straně už delší dobu kvůli malým preferencím a ztrátě identity,“ řekl Novinkám jeden z poslanců, který nechtěl být jmenován.

Lidovci v posledních průzkumech získávají jen kolem dvou tří procent podpory. Části strany se také nelíbí, že jejich tradiční značka není kvůli spojenectví v koalici Spolu už skoro vidět.

Volby by drtivě vyhrálo ANO

Domácí

Výměnu předsedy by přivítal poslanec a místopředseda jihočeské organizace Šimon Heller.

„Bylo to pochybení Mariana Jurečky. Je to extrémně nešťastné. I kvůli preferencím, které se pohybují mezi dvěma třemi procenty, s tím musíme něco udělat, jinak hrozí, že KDU-ČSL může po sto letech existence skončit,“ řekl Novinkám Heller.

Další poslanci čekají, že Jurečka nebude čekat na sjezd a nabídne vlastní řešení krize. „Marian si to musí vyhodnotit sám,“ poznamenal poslanec Jiří Navrátil.

Ke změně termínu sjezdu vyzvali minulý týden lidovci v Českých Budějovicích, podle nich aféra s večírkem vrhá na celou stranu špatné světlo. V pondělí se přidala moravskoslezská organizace, která vyzvala předsednictvo, aby co nejdříve svolalo celostátní konferenci, která může rozhodnout o konání sjezdu. „Vyzýváme předsednictvo strany ke svolání mimořádné celostátní konference s tím, že chceme, aby se sjezd konal na jaře,“ řekl krajský předseda a místopředseda KDU-ČSL Lukáš Curylo.

Celostátní konference by podle informací redakce měla zasedat příští pátek nebo sobotu. Na předsedu by mohl kandidovat ministr životního prostředí Petr Hladík, který to nevyloučil. Stejně jako ministr zemědělství Marek Výborný. „Vždy mi šlo o osud KDU-ČSL a bude záležet, jak celou věc budou hodnotit členové strany,“ řekl Novinkám na dotaz, zda bude na sjezdu kandidovat.

Jurečkovi bych po večírku vzkázal, aby už hlavně nemoralizoval, říká politolog

Chuťovky

Reklama

Výběr článků

Načítám