Hlavní obsah

Vláda schválila balistickou optiku i vozy s žebříky pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiér Petra Fialy (ODS) schválil další pomoc pro Ukrajinu, mezi ní je i balistická ochranná optika a výzbroj ze zásob policie. Hasiči darují zase šest vozů s žebříky a další vybavení.

TK po jednání vlády 23.3.2022Video: ČTK

 
Článek

"Pokud jde o pomoc Ukrajině, vláda schválila to, že poskytneme Ukrajině balistickou ochrannou optiku a výzbroj ze zásob Policie České republiky. Hasičský záchranný sbor daruje ukrajinským kolegům šest hasičských vozů s žebříky a další hasičské vybavení," uvedl Fiala.

Ministerstvo obrany podle dosavadních informací na Ukrajinu dosud poslalo vojenskou pomoc asi za 750 milionů korun. Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) minulý týden hovořila o tom, že Česko může pomoci dalším vojenským materiálem v hodnotě až miliardy korun.

Nouzový stav do konce května

Současně vláda rozhodla o prodloužení nouzového stavu do konce května, a to kvůli přílivu uprchlíků z válkou zasažené Ukrajiny.

Za více než tři týdny od počátku ruské invaze na Ukrajinu počet uprchlíků v Česku dosáhl podle úterního výroku premiéra 300 tisíc. Polovinu příchozích tvoří děti, čtyři pětiny dospělých jsou ženy.

Potvrdit prodloužení nouzového stavu musí následně Poslanecká sněmovna. Tam má ale vládní koalice pohodlnou většinu.

Vláda chce nouzový stav do konce května

Domácí

Dále ministři na jednání rozhodli i o solidárním příspěvku pro lidi, kteří u sebe doma či ve svých volných bytech ubytovávají uprchlíky. Začít vyplácet by se měl po 11. dubnu, získat by ho mohli lidé, kteří ubytovali příchozí zdarma déle než 16 dní v měsíci.

Za osobu by mohli od státu dostat 3000 korun na měsíc, nejvýš ale 12 tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám