Hlavní obsah

Primátorka Vaňková oznámila výsledek testu na drogy. A přišel orloj vyjadřování podpory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Brněnská primátorka Markéta Vaňková (ODS) ve středu oznámila, že test na drogy, který absolvovala v souvislosti s kauzou fotografie, na níž je zachycena s bílým práškem, byl negativní. Koaliční partneři následně primátorce jednotlivě deklarovali podporu.

Živě: TK po neveřejném zasedání Rady města BrnaVideo: ČTK

 
Článek

Vaňková podle svých slov absolvovala test v toxikologické laboratoři Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Stejný test podstoupil rovněž její náměstek Kerndl, s nímž byla na fotografii zachycena. I on měl test negativní.

Vaňková a Kerndl jsou již několik dnů terčem kritiky kvůli podezření, že na fotografii jsou zachyceni s drogami. „Neuvědomuji si, že by tam docházelo k jakékoliv aktivitě, která je tam zachycena, ale nemohu to stoprocentně vyloučit,“ uvedla.

Foto: Twitter/Jan Werewolf

Primátorka Brna Markéta Vaňková s podezřelým bílým práškem.

Na sociálních sítích se totiž objevila fotografie, na níž před primátorkou a jejím náměstkem někdo drží mobilní telefon, na jehož displeji je nasypán bílý prášek rozdělený do několika čar. Podobným způsobem to dělají uživatelé kokainu. Kokain je po požití v krvi či moči detekovatelný v rámci hodin, nejvýše dnů.

Vaňková podstoupila test na drogy

Domácí

„Pan náměstek Kerndl není svatým mužem,“ opáčil na tiskové konferenci náměstek na svou adresu na dotaz ohledně zkušenosti s tvrdými drogami. „Nejsem žádným uživatelem tvrdých drog,“ dodal následně.

Fotografie mohla podle primátorky pocházet ze setkání s náhodnými lidmi v centru Brna před dvěma nebo třemi lety. Vaňková uvedla, že fotografii nepovažuje za důvod k rezignaci na funkci ve vedení města.

Stejně popsala možný vznik fotografie i na tiskové konferenci. Na policii byla v souvislosti s případem podat vysvětlení. Do vyřešení případu se k záležitosti nehodlá vyjadřovat.

Orloj koaličních partnerů

Podporu primátorce pak na tiskové konferenci vyjadřovali jeden za druhým zástupci hnutí ANO, STAN i KDU-ČSL. Jejich vystoupení byla prakticky totožná a oceňovala fungující koaliční spolupráci.

„Koalice trvá dál , nebyl nikdy důvod ji rušit a budeme pokračovat na smysluplných projektech,“ shrnul například lidovecký náměstek primátorky Jaroslav Suchý.

Foto: Robert Kerndl

Výsledek testu moči na drogy, který poskytl náměstek brněnské primátorky Robert Kerndl

Foto: Robert Kerndl

Výsledek testu moči na drogy, který poskytl náměstek brněnské primátorky Robert Kerndl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám