Hlavní obsah

Pavla v Berlíně přivítali s vojenskými poctami

• Aktualizováno

Prezident Petr Pavel vyrazil na třetí zahraniční cestu, tentokrát do Německa. V úterý ráno se setkal se svým protějškem Frankem-Walterem Steinmeierem, který ho přivítal s vojenskými poctami. V plánu má i schůzku s německým kancléřem Olafem Scholzem. Cestu chce využít ke znovunastavení prezidentských vztahů. V Berlíně prý neočekává žádná sporná témata.

Foto: Stanislava Benešová, Právo

Prezident Petr Pavel se v rámci své třetí zahraniční cesty setkal se spolkovým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeirem na zámku Bellevue

Článek

Pavel do Německa přijel už v pondělí, oficiální program má ale až od úterý. Hned dopoledne se sešel se spolkovým prezidentem Steinmeierem v jeho sídle v berlínském zámku Bellevue.

Tam Steinmeier přivítal Pavla s vojenskými poctami. Po jednání budou mít obě hlavy států tiskovou konferenci, která by měla začít v 10:40.

Pavel už dříve řekl, že by cesty do Německa rád využil ke znovunastavení vztahů mezi prezidenty obou zemí. „Myslím, že s každým novým prezidentem je potřeba navázat osobní vztahy znovu,“ zdůraznil. Sporná témata neočekává.

Pavel hodlá jmenovat profesory, které odmítl Zeman

Domácí

Český prezident v úterý navštíví také Památník berlínské zdi, setká se s krajany nebo s experty opoziční konzervativní Křesťanskodemokratické unie (CDU) na zahraniční a bezpečnostní politiku. Na českém velvyslanectví bude jednat s bývalým spolkovým prezidentem Joachimem Gauckem. Na návštěvu Pavla pozvala i Německá společnost pro zahraniční politiku (DGAP).

S kancléřem Scholzem se Pavel sejde k večeru. Pracovní den pak zakončí krátkým brífinkem pro média.

Do Německa se český prezident znovu vrátí v květnu, kdy slíbil bavorskému premiérovi Markusi Söderovi setkání v Selbu v rámci bavorsko-českých oslav. Ty u příležitosti bavorsko-českých týdnů přátelství potrvají 12 týdnů od 19. května do 6. srpna.

Akce se koná jako symbol dosavadních úspěchů přeshraničního rozvoje regionů Bavorska a Česka, naplánovány jsou kulturní události na obou stranách hranice.

Pavel byl po zvolení v Německu již v únoru, kdy se účastnil Mnichovské bezpečnostní konference. Na ní se setkal nejen se Söderem, ale rovněž s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

V úřadu je český prezident necelé dva týdny. Během nich navštívil už Slovensko a Polsko. V obou zemích jednal s nejvyššími ústavními činiteli.

Farský: Pavlovi bych radil rád. Ve hře je i europarlament a post eurokomisaře

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám