Hlavní obsah

Konec front. Z Hradu zmizela většina bezpečnostních rámů, lidé chodí volně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Petr Pavel v pondělí oznámil, že okamžitě ruší bezpečnostní rámy na Pražském hradě. Nahradí je namátkové kontroly. Fyzické bariéry, které brání vjezdu vozidel, zatím zůstanou, ale i to chce Pavel do budoucna změnit. Návštěvníci i lidé, kteří chtějí areálem na Hradčanech jen projít, museli doposud absolvovat bezpečnostní prohlídku ze strany policie a často i vystát frontu s prohlídkou spojenou.

Živě: TK prezidenta Petra Pavla k nastavení bezpečnostních opatření Pražského hraduVideo: ČTK

 
Článek

„Dnes od 12. hodiny bude odstraněna většina bezpečnostních rámů a plošných kontrol vstupu, které vedly k tomu, že se vytvářely dlouhé fronty a právě ty vytvářely největší emoce,“ oznámil půl hodiny před odstraněním zábran prezident Petr Pavel.

Zátarasy, tedy betonoví ježci, kteří zamezují vzejdu vozidel do areálu Hradu, zatím zůstanou. „Na ježcích budeme ještě pracovat, protože v současné době za ně není alternativa, která by mohla Hrad ochránit před vjezdem vozidla,“ vysvětlil Pavel.

Hrad po zrušení kontrolVideo: Novinky

Pavel také řekl, že v souvislosti s fyzickými zábranami jeho tým chystá vypsání výběrového řízení na dodavatele, který by mohl řešit nové pojetí zabezpečení vjezdů. Má také dojít efektivnějšími využívání kamerového systému.

Vedle prezidenta se tiskové konference zúčastnil rovněž ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) a policejní prezident Martin Vondrášek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Odstraňování bezpečnostních rámů

Návštěvníky Pražského hradu může potkat pouze namátková kontrola, pokud policisté vyhodnotí, že je to potřeba.

„Namátkové kontroly znamenají, že policista bude mít informace od operativních složek, z kamerového systému a na základě svých zkušeností vyhodnocuje chování návštěvníků, zavazadla, a je na něm, kdy využije oprávnění a přesvědčí se, zda ten člověk neporušuje například návštěvní řád,“ dodal policejní prezident Martin Vondrášek s tím, že na všech nádvořích budou preventivní hlídky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pondělní fronty před kontrolními bránami na Hradě. V poledne stanoviště zmizí.

Podle Vondráška na stávajících třech vstupech, kde jsou nyní bezpečnostní rámy, jeden preventivně zůstane. Celkově budou moci lidé přijít do areálu Pražského hradu pěti vstupy.

„Na každém vstupu bude ponechán jeden rám z praktických důvodů. Zázemí si chceme nechat na všech vstupech, protože nemůžeme vyloučit, že se změní bezpečnostní situace, byť si to nepřeji, a s tím by se přirozeně změnila naše opatření,“ uvedl šéf policie.

Kontroly ve všech případech pak zůstanou u vozidel vjíždějících do areálu Hradu, dodal Vondrášek.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Rušení kontrol na Pražském hradě

Ministr vnitra Vít Rakušan, který dosavadní rozsah bezpečnostních kontrol kritizoval, změnu přivítal. „Jsem velmi rád, že si ode dneška můžeme symbolicky užít Pražského hradu, bez pocitu, že to je místo, které patří jen vybraným a ostatní musí čekat ve frontách,“ uvedl Rakušan.

Hlava státu si otevírání Hradu veřejnosti vytyčila jako jeden z cílů pro prvních sto dní ve funkci. „Bezpečnostní opatření uvolním v maximální míře, kterou policie umožní, tak, aby odpovídala aktuálnímu hodnocení rizik,“ uvedl Pavel.

Plošné bezpečnostní prohlídky byly v areálu Hradu oficiálně zavedeny v reakci na teroristické útoky v Evropě v roce 2016.  Hrad ale o jejich potřebě hovořil již v roce 2015 po akci skupiny Ztohoven, která na střeše paláce vyvěsila obří rudé trenýrky. Mluvčí prezidenta Miloše Zemana to tehdy označil za „akci extremistů“.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní kontroly u vstupu do areálu Pražského Hradu

V roce 2021 byly plošné prohlídky krátce zrušeny, ale záhy policie přistoupila k jejich obnovení. Ke konci svého mandátu se proti nim začal vyslovovat i tehdejší prezident Zeman.

Konečné slovo o nastavení bezpečnostních opatřeních má policie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Policejní kontroly u vstupu do areálu Pražského hradu

Pavel s policií chystá zmírnění opatření na Pražském hradě. Všechna ale asi nezmizí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám