Hlavní obsah

V úpadku politické kultury jsme se propadli ještě níže, prohlásil premiér Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Obstrukce opozičních stran během projednávání pandemické novely snižují úroveň politické kultury, řekl premiér Petr Fiala (ODS) po středečním jednání svého kabinetu. Vláda na svém jednání rozhodla o zvýšení důchodů.

Záznam: TK po jednání vlády 16.2.2022Video: ČTK

 
Článek

„Bohužel jsme se v úpadku politické kultury a pravidel parlamentního života dostali ještě hlouběji než před čtrnácti dny. Chci znovu říct, že pandemický zákon, který jsme ještě ani nezačali projednávat, protože se stále bavíme o programu schůzek, pro české občany potřebujeme mít. Potřebujeme ho jako pojistku pro situaci, kterou si nikdo nepřejeme, ale mohla by nastat, že by se v nějaké chvíli pandemická situace zhoršila,” řekl po jednání vlády premiér Petr Fiala (ODS).

O pandemické novele bude Sněmovna hlasovat v pátek. Koalice prosadila přerušení schůze

Domácí

Komentoval tak počínání opozičních stran, zejména SPD, které již více než 27 hodin obstruují projednání vládní novely pandemického zákona, kterou dolní komoře parlamentu minulý týden vrátil Senát.

Kvůli přetrvávajícím obstrukcím SPD v souvislosti s projednáváním pandemického zákona se jednání uskutečnilo netradičně ve Sněmovně. „Dostali jsme se do situace, kdy je Sněmovna ochromena. Nejsme schopni schválit program schůze. Proto i čím dál více poslanců uvažuje o tom, že bude třeba určitá změna jednacího řádu,” prohlásil Fiala.

Projednávání novely provází opět také demonstrace před budovou Sněmovny. Protestní iniciativa Chcípl PES ve středu zveřejnila adresy bydlišť poslanců a poslankyň, kteří v prvním kole pandemickou novelu podpořili. Vyzvala své příznivce, aby šli protestovat před jejich domovy.

Policie ochrání rodiny poslanců. Chcípl PES zveřejnil jejich soukromé adresy

Krimi

„Chtěl bych jasně odsoudit zveřejnění adres poslanců. Členové iniciativy Chcípl PES ohrozili bezpečnost dětí, rodičů. To považuji za naprosto nepřijatelné,” vymezil se vůči kroku iniciativy Fiala.

Obstrukce opozičních poslanců trvají ve Sněmovně již druhý den. Nenarušují pouze jednání dolní komory a kabinetu, ale přinutily premiéra Fialu také zrušit plánovanou cestu do Paříže, kde se měl zúčastnit jednání evropských lídrů o situaci v Africe a setkat se s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem.

Fiala kvůli sněmovním obstrukcím zrušil cestu do Paříže

Domácí

Kabinet na své středeční schůzi odsouhlasil zvýšení důchodů o 8,2 procenta, což v průměru činí 1017 korun. K navýšení by mělo dojít od června.

Další kompnezace pro podnikatele

Vláda schválila také kompenzace pro podnikatele, konkrétně jde o čtyři programy. Z rozpočtu bude na podporu živnostníku vyčleněno pět miliard korun.

První program s názvem „COVID adventní trhy” byl měl být vypsán zhruba do týdne, týkat se bude prodejců a organizátorů vánočních trhů. Další dotační tituly se budou vztahovat na podnikatele v cestovním ruchu , gastronomii a ubytování.

Budou je moci využít pořadatelé různých akcí nebo prádelny. Půjde o programy COVID - nepokryté náklady a COVID 2022 - sektorová podpora. Zvláštní program budou mít zájezdoví dopravci, půjde o program COVID bus. Informoval o tom ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Penze se od června mimořádně zvýší, rozhodla vláda

Ekonomika

Spekulovalo se také o tom, že by kabinet mohl řešit i napjatou situaci na Ukrajině. „Speciálně jsme se tomu nevěnovali,” řekl Fiala. „Jsme připraveni na všechny možné scénáře a dopady, které by to přímo či nepřímo mělo na Českou republiku,” dodal Fiala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám